Monolith fick onekligen till en fullträff med Middle-Earth: Shadow of Mordor. Det dynamiska nemesis-systemet kombinerades med en spelvärld pepprad med Tolkien-referenser på ett förnämligt sätt. Uppföljaren Shadow of War var ett kompetent tillskott i serien, men det var inte utan sin beskärda del kritik.

En av de största kontroverserna som inte berörde innehållets kvalitet i sig var kritiken mot användningen av köp i spelet genom mikrotransaktioner, något som exempelvis Youtube-profilen Jim Sterling drivit något av ett korståg mot. Systemet med mikrotransaktioner togs nyligen bort i en uppdatering till spelet vilket lämnar ett kompetent actionäventyr i en öppen spelvärld.

Nu meddelar Monolith att en definitiv version av spelet är på väg. Denna utgåva kommer innehålla samtliga förbättringar som gjorts och allt DLC-material som släppts, vilket bland annat innefattar de två stora innehållstilläggen Slaughter Tribe och Outlaw Tribe.

Den som redan äger Platinum- eller Gold-versioner av spelet kommer automatiskt få tillgång till allt material som ingår i den definitiva utgåvan. Middle-Earth: Shadow of War Definitive Edition blir tillgänglig den 28 augusti.