Nintendos onlinetjänst för spelkonsolen Switch ska göras tillgänglig så snart som nästa månad, men trots detta vet vi inte mycket mer än att den kommer bli billigare än konkurrenterna och att Nintendo nyttjar smartphone-appar för vissa delar av funktionsutbudet.

En sak vi vet är att online-spelande inte kommer vara gratis från och med att tjänsten drar igång i september, men detta gäller kanske inte alla titlar. En uppmärksam medlem i Resetera-forumet har upptäckt en formulering i eShop-affären som antyder att spel kan ha flerspelar-stöd över internet utan krav på prenumeration på onlinetjänsten.

To use online services you must have access to a wireless internet connection. Some online services may not be available in all countries. From the full launch of the Nintendo Switch Online membership service in 2018, online play requires a paid membership.

Som referens anges beskrivningen av Minecraft för Switch, där det tydligt står i beskrivningen att prenumeration på onlinetjänsten kommer krävas när den träder i tjänst. Det forummedlemmen har upptäckt är ett antal free-to-play-spel som beskriver krav på internetuppkoppling, men inget krav på prenumerationstjänsten.

Vad detta innebär för onlinespel överlag är svårt att säga. Det kan vara så att endast free-to-play-spel är undantagna från prenumerationskrav, men det kan också vara så att utvecklare har valmöjligheter runt onlinestöd. I september vet vi helt enkelt.

Nintendo Switch Online ska utöver möjligheten till flerspelarstöd över internet också ge prenumeranter tillgång till ett utbud av klassiska NES-spel. Vid lanseringen kommer 20 titlar finnas tillgängliga och fler kommer läggas till över tid. Det finns fyra olika medlemskapstyper, tre individuella och ett familjeabonnemang, men svenska prisnivåer för dessa är inte officiella ännu.