Den tyska spelbranschen välkomnar beslutet.

Tyskland har sedan andra världskriget varit väldigt restriktiva med hur nazistiska symboler fått gestaltas i underhållning och de har varit särskilt hårda mot spel. Där har swastikan och referenser till Hitler fått tagits bort för att titeln ska få säljas i landet. I senaste Wolfenstein har till exempel den ikoniska mustaschen på Adolf tagits bort och han benämns som "mein Kanzler" istället för "mein Führer". Men nu meddelar den tyska motsvarigheten till Pegi att det hårda förbudet lättas upp och att spel kommer att granskas på samma premisser som film. Ett beslut som välkomnas av den tyska datorspelsbranschen.

This new decision is an important step for games in Germany. We have long campaigned for games to finally be permitted to play an equal role in social discourse, without exception. Computer and video games have been recognised as a cultural medium for many years now, and this latest decision consistently cements that recognition in terms of the use of unconstitutional symbols as well, skriver talespersonen Felix Falk på deras hemsida.

"Adolf" utan sin ikoniska mustasch i den tyska versionen av Wolfenstein 2

Det gör att nazistiska symboler och referenser får förekomma om de är i en passande kontext, vilket vi gissar att spel om andra världskriget får anses ha. Det är oklart om detta kommer att gälla retroaktivt, det vill säga att titlar i till exempel Wolfenstein-serien kommer att få säljas i originalutförande.

Finns det några specifika mått som är tillåtna på en mustasch i Tyskland? Tandborstmustasch = Nein verboten Tysk Porrmustasch = Ja erlaubt 11/08 Med den godkända "hammaren och skäran" på. 10/08 Just hakkorset kanske inte är så bra exempel men mustaschen känns ju som ganska mycket "för säkerhets skull". Man slipper att ens bli ifrågasatt utan kan fokusera på att släppa ett spel istället för att krångla med advokater där det enda man vinner är... 10/08 Nästa vecka börjar stridsvagnarna rulla mot Polen igen! 10/08 I säkerhets skull om någon skulle vi bli triggad, eller att vara på den säkra sidan om lagen, med tanke på att hakkorset är ett förbjudet objekt där nere, att äga och bära. 10/08 Vad jag läst mig till inom ämnet så har spelbranschen sysslat rätt mycket med självcensur i förebyggande syfte. Det är liksom billigare och enklare att ta bort mustaschen och nazistsymbolerna redan från början för säkerhets skull. 10/08 Har varit i Berlin (kan rekommendera den staden) och där finns det sjukt mycket saker att titta på som har med WWII och kalla kriget. Dom vill verkligen påminna och lära folk om kriget så det känns konstigt att censurera spel. 10/08 Det här är ju en förbättring. Dom har dock en lång väg kvar. Många spel har i stort sätt blivit ett konstverk, och något som återskapar dåtiden, då är det riktigt viktigt att det görs korrekt. Är helt fel att man censurerar en symbol som hakkorset som... 10/08 Kan på sätt och vis förstå att dom förbjöd symbolerna, men mustaschen? :P Hur som helst så är det goda nyheter. Mer frihet och mer autentiskt åt folket! 10/08
Skicka en rättelse