Tyskland har sedan andra världskriget varit väldigt restriktiva med hur nazistiska symboler fått gestaltas i underhållning och de har varit särskilt hårda mot spel. Där har swastikan och referenser till Hitler fått tagits bort för att titeln ska få säljas i landet. I senaste Wolfenstein har till exempel den ikoniska mustaschen på Adolf tagits bort och han benämns som "mein Kanzler" istället för "mein Führer". Men nu meddelar den tyska motsvarigheten till Pegi att det hårda förbudet lättas upp och att spel kommer att granskas på samma premisser som film. Ett beslut som välkomnas av den tyska datorspelsbranschen.

This new decision is an important step for games in Germany. We have long campaigned for games to finally be permitted to play an equal role in social discourse, without exception. Computer and video games have been recognised as a cultural medium for many years now, and this latest decision consistently cements that recognition in terms of the use of unconstitutional symbols as well, skriver talespersonen Felix Falk på deras hemsida.

"Adolf" utan sin ikoniska mustasch i den tyska versionen av Wolfenstein 2

Det gör att nazistiska symboler och referenser får förekomma om de är i en passande kontext, vilket vi gissar att spel om andra världskriget får anses ha. Det är oklart om detta kommer att gälla retroaktivt, det vill säga att titlar i till exempel Wolfenstein-serien kommer att få säljas i originalutförande.