Nej kids, det är inte en 3d-printad spara-ikon.

Innan all vår data magiskt flög in i våra modermodem genom luften fanns det en tid då ettor och nollor sparades och distribuerades via så kallad fysisk media. Du har säkert sett högblänkade skivor hängandes i mormors äppelträd för att skrämma bort fåglarna från skörden. Dessa kallas cd-rom och kan innehålla massor av data. Se hur glad Bill Gates är med en, hängandes bredvid en hög hyvlat trä.

Innan cd-roms, och efter runtstenarna i kronologisk ordning, fanns det något om kallades floppy discs, eller disketter på svenska, och dessa kunde också innehålla allt från bilder och spel. Ibland behövde man tiotals för att ladda in stora spel och det var alltid någon av de sista som var trasig.

Nu har man lyckats kombinera en läsare av dessa reliker, som alltså inte är 3d-printade sparikoner, med moderna påfund som mobiltelefoner och faktiskt fått dem att kommunicera. Effekten av detta är magisk - du kan alltså ladda in ett så gammalt spel som Commander Keen i din Android-telefon och känna nostalgins smekning. Någonstans skrockar John Carmack i en läderfotölj.

*myser* Mmmm... bra grejer =^.^= 13/08 @Raid25: Aldrig spelat spelet eller hört musiken förr, men jag gick igång direkt! Nu blir det att slå på en synthwave-playlist på Spotify! :D 11/08 ^_^ https://www.youtube.com/watch?v=iWzlO7HkF3w 10/08 Omg musiken i Super Cars II. Man ville ju bara hänga kvar i menyn liiite extra mellan racen <3 <3 <3 10/08 Floppydisks never die! Man sitter fortfarande på ett gäng boxar med säkert 2000+ disketter med allehanda Amiga spel. Kanske rotar fram Syndicate eller Super Cars II och lirar lite ikväll. :) 10/08 Också funderat på det. De flesta medier använder ju mer eller mindre antika ikoner: film-ikoner brukar se ut som VHS-kassetter eller filmrutor, låtar och album brukar också se ut som ljudkassetter. Hur många under 20 har stött på såna? 10/08 En rolig detalj med Amigan tycker jag var att man lärde sig ljudet från diskettläsaren. Man kunde avgöra i förväg vilket spel brorsan höll på att starta bara genom diskettljudet. 10/08 Ooooh dom gamla magasinen man hade till disketter, var man lite råare så körde man gummiband i ett kors om det var en mängd disketter som skulle ta sig en tur till nån polare. Alternativet om man inte hade magasin så hade man dom i såna små plastförpack... 10/08 Hahaha det där Bill Gates-fotot. Och att kalla papper för hyvlat trä hahahahaha :D 10/08 Jag är inte riktigt lika gammal som en del stofiler här på FZ, men jag kommer ihåg när man fick en egen diskett i skolan för att spara sitt arbete på. Det rymdes väl en 10 word-dokument innan det blev fullt iaf. 10/08
Skicka en rättelse