Det är den tiden på året igen när nördar världen över vallfärdar till andra sidan Atlanten för att se när världens bästa spelare utmanar varandra i Dota 2. Självklart handlar det om The International, som mest kan liknas vid VM i Dota 2, och turneringen hålls i år i Vancouver, Kanada istället för Seattle, USA.

Precis som tidigare år utgörs prispotten av pengar insamlade från spelets community, och hittills är den uppe i 24,3 miljoner dollar, eller 218 miljoner kronor. Det vinnande laget får cirka hälften av summan, som delas på fem. Nästan 20 miljoner kronor per person alltså. Nämnvärt är att det fortfarande är mindre än förra årets rekordstora prissumma på 24,7 miljoner dollar(!).

Turneringen

Över till själva turneringen är det som börjar idag gruppspelen, där de 18 lagen delats upp i två grupper. Alla lag i grupp A möter alla andra lag i grupp A en gång och detsamma gäller för grupp B. De fyra bästa från varje grupp går vidare till upper bracket i huvuddelen i turneringen, medan plats 5-8 hamnar i lower bracket. De som hamnar sist i grupperna åker ut ur turneringen helt och hållet.

Lagen

Så vilka lag ska man heja på då? I korthet finns det tre favoriter – Team Liquid (vann TI 7 och har presterat bra sedan dess), Virtus Pro (mest turneringspoäng för säsongen och flera vinster) och PSG.LGD (Kinas starkaste lag och flera turneringsvinster under säsongen). Som vanligt är det svårt att förutse vem som kommer vinna, men undertecknad tror på PSG.LGD. Enligt tradition vinner Kina vartannat år, och i år är ett sånt år.

För dig som vill heja på Sverige och vifta den blågula flaggan finns det flera möjligheter. I Evil Geniuses har vi "s4" (som vann The International 3) och i Optic Gaming finns ytterligare två stycken, nämligen "Pajkatt" och "zai". Sist men inte minst hittar vi även "Pieliedie" i Fnatic.

Streams
De första matcherna drar igång klockan 18:00 svensk tid och det kommer pågå fyra matcher samtidigt. Matcherna visas på Twitch (kanal 1, kanal 2, kanal 3 och kanal 4) och det finns även en nybörjar-stream för de som inte är så bekanta med Dota 2, där saker förklaras mer ingående under matchens gång.

Schemat för dagarna och mer information finns på den officiella webbplatsen.