I går kom en ny trailer för Generation Zero, Avalanches co-op-actionlir som oblygt låter sig inspireras av konstnären Simon Stålenhags blandning av 80-tal, svensk natur och fientliga maskiner. Men Avalanche har varken informerat konstnären eller gett honom cred, något han inte tycks uppskatta.

Stålenhag skriver att han får frågor om han är involverad i spelet, och om Avalanche talat med honom om det. Och det börjar bli tröttsamt, uppger han. Avalanche själva har såvitt känt inte kommenterat saken än, och Stålenhag uppmanar dem att bryta tystnaden.

När den första Generation Zero-trailern släpptes i juni gjorde Stålenhag klart att han inte är involverad. Men Avalanche har alltså inte kommenterat saken alls än.

Rent juridiskt begår Avalanche sannolikt inget fel i att hämta inspiration från Stålenhags konst. Moraliskt, däremot, hade det varit klädsamt med ett omnämnande, kan man tycka.

*Uppdatering: Simon Stålenhag ger i en kommentar till FZ sin syn på hur Generation Zero hämtar inspiration från hans konst:

Jag skulle gärna tillägga att jag absolut inte har något emot att man gör sci-fi i svensk miljö, det kan man ju knappast ha ensamrätt på. Dessutom var jag ju knappast först att göra detta. Därtill vill jag också säga att jag inte på något sätt tycker att man som kreatör alltid ska kunna stå till svars för varenda liten grej man influerats av under ett projekt - många gånger är det ju helt omöjligt att minnas allt man sett och hört i livet, vars influens senare smyger sig fram i olika kreativa processer.

Men med det sagt är jag ändå ganska säker på att det går att göra ny science fiction i svensk miljö som inte är förvirrande likt det jag och Fria Ligan gjorde med mina första böcker och det efterföljande rollspelet. Visst det kan ju vara en ren slump. Men om de faktiskt har känt till mina bilder (vilket jag utgår från eftersom att spelets game director följer mig på twitter) så hade de ju kunnat nämna mig. Annars så borde det inte vara jättesvårt att föreställa sig en typ av svensk science fiction i 80-talsmiljö som inte omedelbart får folk att fråga om jag varit inblandad.

När FZ bad Avalanche kommentera saken gav man inget konkret svar.