Hur många miljoner har det egentligen plöjts ner i spel såsom Grand Theft Auto V, Star Wars: The Old Republic och Star Citizen.

Morgonens diskussioner kring Star Citizen fick oss att fundera på hur mycket det egentligen kostar att utveckla ett spel. Turligt nog hade Wikipedia en sammanställning över spelen med högst utvecklingsbudget, med källhänvisningar och allt, vilket ger oss något att jämföra Chris Roberts 193 miljoner dollar med.

Värt att notera att dessa siffror bara tittar på utvecklingskostnaden och inte priset för marknadsföring, som i vissa fall dubblerar siffran. Siffrorna är heller inte justerade för inflation. Gällande Crysis 3 finns det ingen officiell siffra utan bara en hänvisning till "tre gånger så mycket som det första". En liten detalj är ju också att Star Citizen inte är färdigt ännu så den nuvarande pengen kan komma att öka.

* Tidigare saknades Destiny i listan, vilket är åtgärdat.

Spel

Miljoner dollar

Star Wars The Old Republic

200

Star Citizen

193

Destiny

140

Grand Theft Auto

137

Max Payne 3

105

Battlefield 4

100

Red Dead Redemption

90

Defiance

80

Metal Gear Solid V

80

Watch Dogs

68

Crysis 3

66

@ulrik.borg: Är det viktigt att påpeka att de har en utgift då det enda vi vet är hur mycket de får på sin funding-goals sida? Destiny hade ju en budget på 500 miljoner dollar, sen när de väl släppte spelet hade de ju snålat in som fan. Iofs så var Dest... 01/09 Men... Du väljer alltså ut ett spel som inte borde vara på listan och säger att utifrån det enda spelet handlar listan om intäkter, inte kostnader? Jag skiter ärligt talat ett långt stycke i lurendrejeri-stycket SC/Sq42 som förvandlats till en hög ren... 01/09 @ulrik.borg: Men det är ju samma sak, i nuläget är det ju intäkter. https://robertsspaceindustries.com/funding-goals Fz missar dessutom alla som kör subscription för det står inte med, för hur man än vrider och vänder på det får Chris betalt för att vis... 01/09 Men Hajfena... Det var inte hur mycket de dragit in, utan hur mycket de kostat... Anyway... Man blir lite tårögd över SWTOR, ja... Följde spelet under utvecklingen och de verkade göra allt så himla rätt, chronicles var intressanta att följa, combat-syst... 01/09 Och hur kan en potatissallad kosta $55,492 (https://www.kickstarter.com/projects/zackdangerbrown/potato-salad) att utveckla? Ska vi vara ärliga så ligger väl GTA V i topp då de dragit in hur många miljarder som helst med sin försäljning(+95 miljoner exe... 01/09 Jo precis, det var ett förtydligande jag var ute efter. Jag visste att de menade V, men att det som sagt var lite otydligt. :) 01/09 Jag gissar på V med men vore kanske bra med ett förtydligande? 01/09 Undrar hur statestiken ser ut för enbart Sverige, topp 5 el 10 störta budgetar 01/09 :D Nåja, jag antar att vi kan skylla det här på PTSD efter ditt möte med Ursus dödus. 31/08 Jag har inte gjort något varumärkesintrång! 31/08
Skicka en rättelse