Skillnad mellan etablerad sport och våldsamma spel, menar den forne fäktaren.

E-sporten har länge varit på tal som potentiell framtida gren i Olympiska spelen. Men för ett år sedan röt IOK-presidenten Thomas Bach ifrån och sa att det inte kommer på tal så länge spelen är våldsamma. Han menade att våldsamma spel strider mot idén om att OS ska främja icke-diskriminering, icke-våld och fred.

I helgen avslutades de Asiatiska spelen, där sex spel (t.ex. League of Legends, Hearthstone, Starcraft 2 och PES) representerade e-sport som en ny gren på prov. Men det har inte fått IOK-chefen på andra tankar. Han håller fast vid att våldsamma spel inte har i OS att göra, skriver AP:

Vi kan inte ha med ett spel som främjar våld eller diskriminering i det olympiska programmet. Så kallade mördarspel. Från vår synvinkel är de oförenliga med de olympiska idealen och går därför inte att acceptera.

Thomas Bach, som tog lagguld i fäktning vid OS 1976, förklarar att många OS-grenar har sitt ursprung i verkliga våldsamheter eller konflikter mellan människor. Men, menar han, OS-grenarna är "ett civiliserat uttryck" av dessa, vilket han menar att våldsamma e-sportspel inte är.

Givetvis har varje 'stridssport' sitt ursprung i riktiga fighter mellan människor. Men sport är det civiliserade uttrycket av detta. E-spel som handlar om att döda någon ligger inte i linje med våra olympiska värderingar.

Noterbart är att Bach inte gör någon skillnad mellan våldsamma och icke-våldsamma spel.

Inte visste jag att man utsätts för g-krafter runt 3-5G av att spela dataspel. :) Visst sitter man tekniskt sett I motorsport, men faktum är att det är extremt fysiskt påfrestande. 07/09 Låt e-sport vara sin egen grej, som andra påpekat. Och om det nu mot all förmodan måste vara med i OS kan man väl iaf köra spel som inte är så våldsamma hehe. Finns ju faktiskt mer än CoD där ute (tack o lov) 05/09 jag tycker också e-sport kan vara en egen grej, varför beblanda sig med alla korrupta tomtar i resterande sporter :) 05/09 OS har betydligt större organisation än vad någon speltävling har. Samt fler tittare! Men personligen så gillar jag inte att se spel på tv, tror inte större delen av världen gör det heller. Det är roligare att se på folk som faktiskt gör något fysiskt.... 05/09 OS delar inte ut några prispengar. Ländernas förbund har viss utdelning men det är mer i VM och liknande. OS handlar om prestige och att man får bättre sponsoravtal efteråt. 05/09 Som esportfan tycker jag inte att esport har i OS att göra. Varför skulle esporten behöva OS? Vad blir bättre liksom? Och vilka proffs skulle vilja tävla i OS? Det lär ju inte vara mer pengar där än i de etablerade esportturneringarna, så de bästa spela... 05/09 Intressant fråga. Skulle vissa spel göra att OS fick åldersgräns? I så fall är det ju ett bättre argument mot våldsamma inslag än de ideal som han förespråkar. 05/09 Det är dock ganska stor skillnad på dessa och typ CS där man ska skjuta folk, helst i huvudet. Moba spelen etc känns ju lite lugnare då majoriteten av karaktärerna inte efterliknar människor. Att han inte har en aning om spel är ju solklart dock. Men... 05/09 eftersom väldig många av e-sport spelen har hög åldersgräns så anser jag att de absolut inte kan passa i OS Rocket League, FIFA and so on kanske skulle gå att diskutera. 04/09 "Givetvis har varje 'stridssport' sitt ursprung i riktiga fighter mellan människor. Men sport är det civiliserade uttrycket av detta. E-spel som handlar om att döda någon ligger inte i linje med våra olympiska värderingar." Ja, och vad i hela friden tro... 04/09
Skicka en rättelse