Svenska elektronikhandlare är måttligt nöjda.

Den 1 juli 2017 infördes den så kallade kemikalieskatten, en punktskatt som var tänkt att få företag att minska användningen av potentiellt skadliga kemikalier och flamskyddsmedel i elektronikprodukter.

Skatten fick redan på förhand hård kritik, bland annat för att slå snett (den avgörs av produktens vikt, inte hur potentiellt skadlig den är) och för att missgynna svensk handel (elektronik köpt utomlands beskattas inte).

Punktskatten höjde priset på en PS4 Pro (och Xbox One X) med 400 kronor efter moms.

Nu pekar en utredning av kemikalieskattens effekter under första året på att den inte når målet, och att den dessutom kan vara negativ för statsfinanserna. Enligt utredningen, gjord av HUI Research på uppdrag av Elektronikbranschen, EHL och Svensk handel, stannade skatteintäkterna på knappt 1,3 miljarder kronor, drygt 1 miljard lägre än de 2,4 miljarder som förutspåddes i regeringens kalkyl. Utredningen pekar också på lägre total försäljningstillväxt för elektronikbranschen efter att skatten infördes: 4 % under 2017-2018, mot 9 % de två föregående årsperioderna, och hela 17 % perioden 2014-2015. Samhällsekonomiskt bedöms skatten som bäst ha marginell effekt, som sämst negativ.

Samtidigt visar statistik från Prisjakt ingen tydlig generell prishöjning för elektronikprodukter efter skattens införande. Men i jämförelse med priserna hos utländska handlare har skillnaden stigit: från cirka 21 % dyrare i Sverige innan skatten till 28 % efter. Rapporten tolkar det som att priserna sjönk lägre i Sverige än utomlands på grund av skatten. Utredarna menar att de fulla effekterna av skatten kan komma att synas först längre fram.

Tilläggas ska att företagen och organisationerna som beställt rapporten representerar handelns intressen.

"Förslaget hade goda intentioner, men är hjärndött i utförandet"

Efter rapporten säger elektronikkedjan Webhallens marknadschef Anton Nilsson till Sweclockers att förslaget "hade goda intentioner, men är hjärndött i utförandet." Webhallen tycker miljöarbete är viktigt, säger Nilsson, men påpekar att det krävs ett beslut på EU-nivå för att skatten ska få någon effekt att tala om. Han menar också att den i nuvarande utförande är krånglig och orsakar medarbete för företagen.

Kemikalieskatten ger ett prispåslag på maximalt 320 kronor före moms (400 kronor med moms) på elektronikprodukter. Den har sin grund i en utredning tillsatt 2013 av Fredrik Reinfeldts Alliansregering, och drevs igenom av Stefan Löfvens S+MP-regering. I praktiken innebär den 400 kronor högre pris (för någon – handlaren eller dig) vardera på PS4 Pro och Xbox One, och cirka 60 kronor högre för en Nintendo Switch-konsol.

Har kem-skatten påverkat dina köpvanor? Handlar du som tidigare, mer från utlandet, mindre totalt... Berätta i kommentarerna.

Skicka en rättelse
Köpte min PS4 Pro månaden före införandet, för ca 3800kr, nu ligger en PS4 Pro på ca 4200kr. Inte köpt någon hårdvara/teknik sedan dess. 13/09 Han syftade nog på de som köper nya telefoner regelbundet och i samma veva pratar om miljön. Ungefär som de som postar bilder på twitter/FB och skriver "ned med kapitalism" och så ser man i spegeln att dom tagit fotot med senaste smartphone-modellen.... 13/09 På vilket sätt är det hyckleri? Du menar att en person som röker och sedan vill sluta (eller röka mindre) är en hycklare pga att personen röker? Låter lite dumt. 13/09 Folk köper sina nya samsung iphone o allt som finns...sen gnäller ni om miljön vilka hyklare nj är 13/09 @Alienshade: Kan nog inte hålla med om att det skulle vara ett större problem med miljöskador än ockupation. Det ena är ytterst långsiktigt medan det andra kan vara nog så kortsiktigt. Det ena kommer aldrig att ta bort det andra. Hur anser du att arbete... 12/09 Utan att ta ställning för ett visst parti men "stoppa sosseriet" klangar ganska bra här ;p 12/09 Detta är sanning med modifikation, då rapporten (så som FZ rapporterar om den - erkänner att jag inte läst den själv) fokuserar på de ekonomiska målen (förväntade skatteintäkter). Det är svårare att i detta läget bedöma effekten det har haft för opinion... 12/09 Mig har det påverkat. Jag handlar från tyska Amazon mycket. Speciellt nu när de har fri frakt till Sverige. Sparar många hundralappar varje köp. 12/09 Om det visar sig att skatten är fungerar dåligt eller rentutav är kontraproduktiv så lär det knappast hjälpa konceptet att ta sig vidare på EU-nivå. 12/09 Undersökning beställd av branschen ja :P Deras argument är klart ekonomiska, och kortsiktiga i jämförelse. Syftet med skatten är, som man kan läsa, att få tillverkarna att byta ut de skadliga kemikalierna. Tillverkarna påverkas av minskad försäljning,... 12/09