Lika viktig som en stark protagonist är en djävulsk käpp-i-hjulet-buse på andra sidan. Detta har varit sant för spelbranschen ända sedan starten och under åren har vi bjudits på legendariska antagonister som Shodan, Bowser, Sephiroth och Arthas – för att bara nämna några!

Två av mina absoluta favoriter är Sovereign från Mass Effect och Andrew Ryan från Bioshock. Den första tack vare scenen i kloningslabbet på Virmire, där spelaren för första gången skaffar sig en uppfattning om hur liten och betydelselös man är i jämförelse med The Reapers. Rudimentära kreatur av kött och blod, säg hej till en uråldrig och skoningslös kraft som kommer att svepa över galaxen inom en snar framtid! Synd att Harbinger inte bjöd på samma show i uppföljarna.

Den senare tack vare den geniala twisten och den förträffliga monologen när man äntligen träffar herr Ryan, då pusselbitarna sakta faller på plats. Ett ögonblick som står ut från mängden flera år senare.

Nu vill jag höra om era favoriter när det kommer till spelskurkar, gamla som nya. Vad är det som gör dem till just era favoriter? Tyck till i kommentarsfältet nedan!