Mangla plånboken, korten släpps i morgon.

Vi står inför en ny generation grafikkort från Nvidia. I morgon lanserar man Geforce RTX 2080, följt av toppmodellen RTX 2080 Ti en vecka senare. Förutom att skruva upp prestandan ett par varv introducerar korten stöd för ray tracing, en ljussättningsteknik som är extremt prestandakrävande. Också priset skruvas upp – för toppmodellen ligger riktpriset på 999 dollar, och för RTX 2080 på 699 dollar.

Den stora frågan är hur mycket prestanda man får för pengarna. Det ger våra kollegor Sweclockers svar på. Man har hårdtestat de båda korten, och ger som vanligt en utförlig rapport. I korthet kan de stora tekniska nyheterna (ray-tracing, DLSS) inte bedömas ordentligt än, eftersom inga spel ännu stödjer dem.

Rent prestandamässigt är RTX 2080 Ti världens just nu överlägset snabbaste grafikkort för vanliga konsumenter, och avsevärt snabbare än GTX 10-serien i framförallt högre upplösningar. Det är kapabelt att pressa ur sig över 60 bilder per sekund i 4K-upplösning i många spel.

Vid spelande i 4K UHD tar Nvidias Founders Edition-kort ett kliv upp med 34 procent ställt mot föregångaren Geforce GTX 1080 Ti och erbjuder ett snitt på en bit över 60 bilder per sekund i merparten av spelen.

Det billigare kortet, RTX 2080, spöar föregångaren GTX 1080 med god marginal, framförallt i högre upplösningar. Det är även lite snabbare än GTX 1080 Ti, men eftersom det kostar aningen mindre och eventuellt kommer sjunka i pris i höst menar Sweclockers att det kan vara värt att vänta med köp om man klarar sig utan ray-tracing och andra nyheter i RTX-kortet.

Slutligen konstaterar man att båda korten kostar hysteriskt mycket pengar, framförallt Nvidias egna Founders Edition-modeller: cirka 14 000 kronor för RTX 2080 Ti och drygt 9 000 kronor för RTX 2080. Smakar det så kostar det.

Jag förnekar inte att vinstmarginalen möjligen är lite väl hög när det gäller både mobiler och grafikkort. Samtidigt så förstår jag mig inte på folk som förväntar sig få köpa den senaste tekniken för 5000 som det viftas med hit och dit. Vill man köpa... 21/09 Dator "delar" ja, dator "del" nej. Än finns det ingetbsom rättfärdigat denna typ av ökning jämfört med tidigare serier. Hoppas innerligt att AMD kommer i kapp men grafikkort en så inte NVidia kan fortsätta sin i praktiken monopol å marknaden. 21/09 Detta påminner mig om hypen runt DX12 . Då pushades mycket för att nya kort stöder DX12 och sen tar det åratal innan det stöds, det är ju så att det är först nu som det är sanning. Så strålspårning - RTX ON kommer dröja innan det är nåt måste. Med tanke... 20/09 Snacka om sjukt dålig price vs performance ratio. Och vad hände med RT? Finns inga spel att testa med. RTX måste nog vara en av de största floppkorten genom tiderna. Man ägnade en hel presentation till RT men ändå kan man inte leverera detta vid release... 20/09 Hoppar över denna generation eller väntar iaf på att priserna ska bli bättre. Jag suktar efter ett 2080ti men tycker det är för mycket pengar jämfört med hur mycket jag faktiskt spelar. Kommer ändå spela RDR2 på PS4:an i höst så PC:n blir nog inte spela... 20/09 Kul när folk försvarar att det finns mobiler för 15 k. Som om priset på mobiler är försvarbart. Kan tycka båda är för dyra. Min åsikt iaf 20/09 Det där stämmer ju dock inte? Många kommer antagligen strunta i allt vad raytracing heter pga prestandan, men faktum är att korten spöar andra kort rejält i 4k, vilket är precis vad många är ute efter. Linus säger väl att det presterar som ett Titan V?... 20/09 Galet högt pris, för 15 000 får man en hyfsad speldator. Deras topkort borde max legat på <10k. 20/09 skulle gärna vilja ha ray tracing men med mina 2 1080 TI kort blir det nog att vänta på ännu nästa version av grafikkort från Nvidia innan jag byter. 20/09 När Diablo3 och Wow får strålspårning så köper jag ett kort! Ja det kommer nog aldrig hända :D 20/09
Skicka en rättelse