Året var 2012 och Telltale kom ut med det prisbelönta The Walking Dead som svepte igenom hela spellandsskapet. Många talade om återkomsten av Point and Clicks. Telltale expandera stort och snabbt – år 2017 hade de nästan 400 anställda, de hade avtal med HBO, Netflix, DC och Minecraft.

Batman var, enligt källor, deras hittills sämsta sålda spel någonsin.

På utsidan såg det ut som om Telltale kammande hem storpengarna, men på insidan var det något helt annat. Enligt speljournalisten Joe Parlocks källor var det bara första säsongen av The Walking Dead och Minecraft som fick företaget att gå i vinst. Allt däremellan var en förlustaffär, vilket nog förklarar varför det tog en sådan tid för företaget att ens överväga Wolf Among Us 2. Istället vände sig dem till större och redan etablerade IP:n. Det räckte däremot bara så långt, Batman var ,enligt källor deras hittills sämsta sålda spel någonsin.

Det var ungefär ett år sedan Telltale fick göra sig av med 90 av sina då närmare 400 anställda, efter vad anonyma källor inom företaget sa var en destruktiv arbetsledning under tidigare VD, Kevin Bruner. Enligt uppgifter kunde ledningen ibland kräva enorma omskrivningar av manuset som ledde till att majoriteten av spelet behövde göras om. Det i kombination med en gammal teknik satt en enorm press på utvecklarna som ofta fick göra saker för hand då spelmotorn inte tillät något annat.

Vid den här tiden fick nu äntligen Pete Hawley ersätta tidigare Kevin Bruner – som av vissa anställda pekats ut som anledningen till varför Telltale blödde som det gjorde. Även efter beslutet att sparka nästan 25 procent av företaget såg det äntligen ut att ljusna för företaget nu när en ny kapten hade tagit över. Tyvärr visade det sig funka lika bra som att spika igen ett redan sjunket skepp.

Nu har företaget fått säga upp majoriteten av sina anställda med bara skelettet kvar på 25 personer som arbetar på Netflix-projektet, Minecraft Story Mode där du ska kunna spela spelet via Netflix. Enligt samma källor, i kontakt med USGamer, blir The Walking Dead: Episode 2 det sista spelet att komma ut, både Wolf Among Us och Stranger Things läggs alltså ned.

I nuläget pågår det på Twitter en hashtag ”#TelltaleJobs” som uppmanar människor att hjälpa de hundratals av människorna som förlorade sina jobb att hitta nya.