Att man kan rekrytera kvinnliga generaler i strategiklassikern Total War: Rome 2 har rört upp många känslor.

Att spel berör är en sak som är väldigt säker och inte särskilt konstigt är det heller. Forum skapas runt specifika spel och intresset som helhet. Band knyts och det blir nästan som att vara en liten familj. Såklart även på FZ. Det finns dock en baksida och den har strategigiganten Creative Assembly fått smaka på.

Med en uppdatering av familjeträdet i Total War: Rome 2 redan i mars kom även möjligheten att rekrytera kvinnor som generaler (i vissa faktioner). Något som inte föll den (gissningsvis) manliga delen av spelfamiljen i smaken och har lett till att spelet nu blivit recensionsbombat på Steam.

Slitningen mellan en grupp spelare och Creative Assembly verkar ha uppstått när kritik mot detta städades bort ur det officiella forumet och en community manager mer eller mindre skrev "passar det inte så spela inte", istället för att belysa det många redan tagit upp i kommentarerna.

@Bojkott skriver:

Creative Assembly har tydligen gått ut med att kvinnor inte kan rekryteras som generaler om man spelar som greker, romare, fenicier och vissa mellanöstfraktioner, utan att det bara är möjligt om man spelar som länder där kvinnliga generaler har existerat, och att chanserna för kvinnliga generaler är baserade på hur vanligt förekommande detta var. Så det känns som att detta har blivit uppblåst, och mest troligt medvetet för att väcka debatt ännu en gång.

@Jinxswe fyller i:

Känns som många här har totalt missuppfattat vad detta handla om.
Dom la till en uppdatering som gjorde så man kunde få kvinnliga generaler. Vilket fanns på den tiden. Hur mycket? 10-15% chans. Med 0% chans om du spelar Rom, Carthage eller Grekerna. Med en 50% chans för en enda Tribe. De vill säga chansen att få kvinnliga generaler är minimal.

Snälla läs på innan ni slänger ut er sånt här. Detta är varför det har blivit så stort av de hela. Folk inte kan läsa och hittar på saker.

"Spawn rates do differ by faction, however. They have a ten to 15 percent chance of spawning for most factions, bar "the Greek states, Rome, Carthage and some eastern factions, which have a 0% chance." Kush has a 50 percent chance. "This is to broadly represent the cultural differences in those factions during the time the game is set"

För närvarande har spelet fortfarande mestadels positiva betyg, men man kan se att 80 procent av de nya recensionerna är negativa. Går man sedan in och läser de senaste möts du av "feministpropaganda", "SJW crap" och andra mindre smickrande betyg för spelet med fem år på nacken. Totalt rör det sig om drygt 1200 negativa recensioner av totalt mer än 20 000.

Det har gått såpass långt att Creative Assembly nu själva gått ut och kommenterat det hela på Twitter.

Nyheten uppdaterad med förtydliganden kring när patchen släpptes och andra relevanta punkter.

och nu är vi två. bilda sekt? 04/10 Hoppar in här för att vara kränkt över att det inte går att rekrytera ickebinära genderfluidkatter med ett normkritiskt hbtq-certifierat värdegrundsutseende. Men tids nog, när den matriarkala och patriarkala konspirationen har fallit, då kommer vi upptä... 03/10 Nu vet jag ju inte om detta är ironiskt sagt eller ej, men hur som så bevisar du min poäng 29/09 Min gissning är att färre klagar på grund av att det inte finns några förutfattade meningar om hur saker förhåller sig på samma sätt som det finns kring historiska epoker. Att föra in kvinnor i historiska spel eller i andra sammanhang där de enligt gäng... 28/09 Som sagt är beslutet rimligt. Däremot finns det personer som argumenterar att kvinnor på något sätt skulle vara vanligt förekommande när dem som sagt snarare var en anomali. Då försöker man skriva om verkligheten efter åsikter. Det finns ingen (eller... 28/09 Det gjorde jag inte heller. Hela situationen är ju byggd på överreaktioner från båda CA och spelare, och i förlängningen press. 28/09 Hoppas du var ironisk för LOL är knappast ett bra exempel på god community. Och, utifrån din kommentar verkar du vara en del av problemet snarare än lösningen. 28/09 Många rekryterbara enheter i Total War-spelen är historiska anomalier som kanske bara förekommit i enstaka fall men som utvecklaren har dragit ganska stora växlar på. Någon historisk källa refererar till att någon person någon gång under en belägring... 28/09 Det är klart välkommet med självkritik. Men det framgick inte särskilt tydligt att det är främst er själva som du kritiserar. 28/09 Haha, vadå, kan man inte vara självkritisk. Vi har också uppdaterat rubrik samt innehåll i artikeln efter egna reflektioner. 28/09
Skicka en rättelse