Sony hade i juni sålt 82 miljoner Playstation 4, men trots populariteten är konsolens handkontroll inte särskilt populär bland bland Steam-användarna. "Bara" 20 procent av de Steamanvändare med en kontroll kopplad till datorn använder Dualshock 4, enligt ett inlägg på Steambloggen.

Istället dominerar den gamla Xbox 360-kontrollen, som används av hela 45 procent. Xbox One-kontrollen ligger på 19 procent – en rätt imponerande siffra med tanke på att One sannolikt sålt långt mindre än PS4.

Fördelningen av olika kontroller bland Steamanvändarna.

En starkt bidragande orsak till Xbox-kontrollens popularitet är att den sedan Xbox 360 släpptes 2005 har utbrett stöd i Windows via programmeringsgränssnittet Xinput. En Xbox-kontroll kopplad till en Windows-dator funkar direkt och du får även rätt layout på knappar och spakar. PS4-kontrollen har inte funkat lika smidigt; ibland använder även den Xinput med följden att knapplayouten lånas från Xbox-kontrollen.

Den relativt nya Switch Pro-kontrollen till Nintendo Switch är populär, också här spelar bra stöd för den in. Initialt var stödet dåligt, men efter en Steamuppdatering i maj i år fick den fullt stöd i Steam och antalet användare sköt direkt i höjden.

Switch Pro-kontrollen blev genast populär när Steam släppte bra stöd för den.

Under augusti månad var det nästan 20 procent av de som kopplat en Xbox One-kontroll till datorn som faktiskt använde den i Steam – flest av alla kontroller. I andra änden återfinns PS4-kontrollen, som användes av 9 procent samma period. Bloggförfattaren resonerar kring att skillnaden hade varit mindre med bättre integrering, och det antyds att detta kommer fixas via Steam framöver.

Procent Steamanvändare med kontroll kopplad till datorn som använde kontrollen under augusti månad.

Slutligen vill vi upplysa om att sammanställningen även inkluderar kontroller som joysticks, rattar, NES-gamepads och annat. Där framgår att 783 dansmattor kopplats till Steam. Nu vet du.