Förra veckan lanserade vi FZ:s ambassadörer, en ny titel som ges till de personer som visat sig vara galet insatta i ett särskilt ämne och som gärna delar med sig av sina kunskaper i forumet. Idag har jag nöjet att presentera två till och både kommer faktiskt att vara ambassadörer för samma ämne - Quake!

Id Softwares actionserie var grunden till Fragzone när sajten startades 1996 och för många av oss var det startskottet för vårt spelintresse. Finns det egentligen någon större glädje än att sätta en raket i fejset på folk? När vi dessutom hade två kandidater som båda har visat sig kunnande fanns det ingen anledning att välja bara en.

@Berling - ambassadör för Quake

När började du läsa FZ?
Jag började faktiskt första gången 1999, även om min profil på FZ säger 2001, någonstans mellan 99 och 2001 så kunde profildatabasen inte överföras till den ”nya” sajten så fick godta att det inte sträcker sig längre tillbaka än så.

Anledningen till att jag började läsa artiklar och nyheter på FragZone (så fint som det hette och stavades förr) var för att det va den enda svenska webbsidan som skrev om Quake-relaterade nyheter, samt att väldigt många spelare inom denna scenen samlades i FZ-forumet. FZ var helt enkelt varje svensk eller nordisk quakespelares mötesplats, därefter så har jag hängt kvar och alltid haft FZ som primär nyhetskälla och diskussionspelare för allmän gaming genom åren.

Hur hittade du ämnet som du är ambassadör för?
Har spelat i stort sett alla Quake spel man kan tänka sig, vissa lite mindre än andra, men det började med QuakeWorld år 1996, sedan vidare till Quake 2 år 97-98 som blev en storfavorit och spelas än idag. Quake 3 Arena Blev 2000-talets stora nyhet för oss Quakers, något nytt och snyggt som verkligen höll måttet, saknade dubbelhoppet men ändå ett spel med påminner lite mer om första Quake.

Nästan 10 år senare utvecklas Quake Live som indirekt är Quake 3, men gjort för att spelas direkt i webbläsaren. Konceptet kändes märkligt till att början men började snabb inta Quake-scenen både brett och hårt, idag är Quake Live mer eller mindre Quake 3 bortsett från vissa undantag. För lite mer än ett års sedan släpptes
Quake Champions och detta har spelats från dag ett! Både ofta och mycket, och jag har inga planer på att sluta gibba heller, någonsin!

Vad borde folk veta om just ditt ämne?
Ja, vad borde man inte veta? Gillar man scenen som är grundpelaren för all nuvarande teamplay, lag mot lag, dueller, 2on2 för FPS så är Quake ett måste.

Det många kanske inte vet idag, åtminstone den yngre generationen av gamers är att Quake faktiskt har skapat många vägar in i pro gaming som det ser ut idag. Kolla till exempel på hur stort Counter-Strike med flera blev och fortfarande är, detta tack vare just Quake.

Vad är då Quake för Er som inte vet? Quake är ett First Person Shooter där utmaningen av kontentan är att ta kål på din fiende genom att använda ett ganska brett sortiment av vapen. Quake har genom åren alltid haft en snabb och växlande rörelsemotor där precision och timing är nyckeln till en vunnen match. Vill man ha fart med kontroll och häftiga rörelser så är Quake just för dig! (Plus att du slipper vänta en hel runda på att det blir din tur igen..)

@Almblad - ambassadör för Quake

När började du läsa FZ?
Jag började läsa FZ runt 96-97, då Fragzone skrev mycket om Quake. Kommer vagt ihåg att man gick in på hemsidan när vi hade raster i skolan, då vi saknade internet hemma.

Hur hittade du ämnet som du är ambassadör för?
Har varit en trogen följare av Id Software sedan tiden deras första spel kom ut, Commander Keen in Invasion of the Vorticons. Några år senare släpptes Wolfenstein 3D och Doom av Id Software, som blev några av de första FPS spelen som jag själv fick satt tänderna i. Lärarna i skolan tyckte dock inte det var anpassat för oss i den åldern, så vi fick smygspela när lärarna inte såg på. Lagom till 1996 så köpte föräldrarna en ”datormaskin” och i mitten av samma år så släpptes det första Quake-spelet. Ett spel som jag och några i samma klass delade intresse av och vi anordnade Lan för att kunna spela mot varandra. Vi försökte testa våra färdigheter i Quake på en speltävling som anordnades i Stockholm, men blev totalt överkörda. Året efter kom Quake 2 ut och spelades flitigt av oss, men vi tävlade aldrig i det och spelades mest för skoj skull på Lan. Men när Quake 3 började närma sig att släppas diskuterade jag och några andra tillsammans ifall vi skulle börja tävla i spelet. Vi spelade mycket Team Deathmatch, fyra mot fyra, och kan i efterhand säga att det gick relativt bra då vi spelade mot några av världens topplag. Vi ordnade också två internationella tävlingar i Quake 3, Qlan 1 (2003) och Qlan2 (2004) i Enköping. Till båda lanen kom det folk från alla jordens hörn. Efter Quake 3 har jag följt scenen väldigt passivt då Quake 4 inte riktigt slog igenom. Ska bli roligt och följa Quake Champion och se hur det utvecklas då det ligger i early access.

Vad borde folk veta om just ditt ämne?
Quake är en Arena Shooter som både kan vara intensiv att spela som att se på när andra spelar. Från Quake 1 till Quake Champions, har spelen åldrats bra och är än idag en av de roligare spelen att spela på lan mot varandra. En tävling som kommer upp här näst kommer vara PGL Quake Champions Open, 3-7 oktober. Kanske vi får se en svenska ta hem tävlingen i duelltävlingen.