Bli Darth Vader eller spela multiplayermatcher på stora ytor mot andra.

Sedan redaktionen fick hem den allra första utvecklingsversionen av Oculus Rift, som inte ens kunde läsa av dina rörelser i djupled, har vi sett potentialen i virtual reality. Då var vi fastfjättrade vid skrivbordet, senare kunde vi genom HTC Vive börjar röra oss på en begränsad yta men med nya Oculus Quest (som under utvecklingen kallats Santa Cruz) börjar vi närma oss VR-lösningar som faktiskt blir gångbara för den breda massan.

Först och främst är det likt Oculus Go helt fristående, all hårdvara du behöver finns i headsetet, men den stora skillnaden är att den kan läsa av din position i ett rum. Utan externa sensorer. På samma sätt kan den hålla reda på kontrollerna du har i händerna. Virtual reality utan några begränsningar.

Oculus (störigt när företaget heter samma sak som sin produkt) visade upp det nya headsetet på deras egen happening (Oculus Connect...) igår med löften om att 50 spel och upplevelser ska vara tillgängliga vid släppet under våren 2019. Det rör sig både om gamla titlar, såsom Robo Recall, The Climb och hyllade Moss, samt nya där bland annat Industrial Light and Magic skapat en Darth Vader-upplevelse. Priset på Oculus Quest är satt till 399 dollar, ungefär lika mycket som ett Playstation 4 Pro.

Den kanske mest imponerande demonstrationen var ändå när en grupp människor spelade en multiplayershooter mot varandra, på en liten arena. Oculus Quest läser av hindren och porträtterar dem och spelarnas rörelser i spelet.

Snabba fakta om Oculus Quest

  • Pris: 399 dollar

  • Lansering: Våren 2019

  • Upplösning: 1600x1440 per öga

  • Lagring: 64 GB (modeller med störra kapacitet kan komma att presenteras)

  • Positionsspårning: 6DOF utan externa sensorer (inside out tracking)

  • Hårdvara: Qualcomm Snapdragon 835

Nä det går inte koppla till pc. Hade läst fel någonstans! Men vi lär ju se cv 2 av rift ngn gång snart tycker man. Kan ju hoppas de kör på trådlöst där 29/09 När den släpps kör den alltså ett 2 år gammalt mobilchipp? Snapdragon 835 är mer kapabel än vad de flesta tror. Men varför inte nästa vårs processor? 29/09 Går den koppla till en dator? För annars borde den ju vara väldigt begränsad av sin klena hårdvara (Snapdragon 835) Eller finns det några bra bilspel med VR stöd som fungerar på det? 28/09 Att den tappar trackingen bakom huvudet som alla dagens inside out-system är bara så sorgligt. Resten verkar vara så fantastiskt välavvägt. 28/09 Även om den grafiska kvalitén inte kommer motsvara Rift utan förmodligen närmare Go är detta helt fantastiskt. Att man kan få in allt detta i en så väl integrerad enhet för $399 är helt galet bra. Medveten om att jag låter som en fanboy och det är jag... 27/09 1600x1440 per öga. inte dåligt för den prislappen. Ska bli intressant att höra mer. Har rift hemma för bilspel. Bryr mig inte mycket om att man förlorar mottagning med handkontroller bakom ryggen. bara ute efter headset med bra upplösning till bra pris... 27/09 Så om jag fattar det rätt så kan jag kliva in i ett rum och bara spela utan att vara rädd för att träffa några väggar? Upplösningen är högre än min Vive så det här låter jäkligt intressant! :) 27/09 Om den kommer ha stöd för tredjepartsapplikationer och om Beat Saber kommer finnas tillgängligt är det givet köp! :D 27/09 Ta av VR och gibba dom? Fan så mkt lättare att använda sina egna ögon :p 27/09 Det första John Carmacks sade när han blev anställd av Oculus var att VR kommer att bli gångbart först när det blir trådlöst så Gear VR, Oculus Go och det här är alla steg mot ett trådlöst headset för PC. När det blir verklighet kommer jag att köpa mitt... 27/09
Skicka en rättelse