Sedan redaktionen fick hem den allra första utvecklingsversionen av Oculus Rift, som inte ens kunde läsa av dina rörelser i djupled, har vi sett potentialen i virtual reality. Då var vi fastfjättrade vid skrivbordet, senare kunde vi genom HTC Vive börjar röra oss på en begränsad yta men med nya Oculus Quest (som under utvecklingen kallats Santa Cruz) börjar vi närma oss VR-lösningar som faktiskt blir gångbara för den breda massan.

Först och främst är det likt Oculus Go helt fristående, all hårdvara du behöver finns i headsetet, men den stora skillnaden är att den kan läsa av din position i ett rum. Utan externa sensorer. På samma sätt kan den hålla reda på kontrollerna du har i händerna. Virtual reality utan några begränsningar.

Oculus (störigt när företaget heter samma sak som sin produkt) visade upp det nya headsetet på deras egen happening (Oculus Connect...) igår med löften om att 50 spel och upplevelser ska vara tillgängliga vid släppet under våren 2019. Det rör sig både om gamla titlar, såsom Robo Recall, The Climb och hyllade Moss, samt nya där bland annat Industrial Light and Magic skapat en Darth Vader-upplevelse. Priset på Oculus Quest är satt till 399 dollar, ungefär lika mycket som ett Playstation 4 Pro.

Den kanske mest imponerande demonstrationen var ändå när en grupp människor spelade en multiplayershooter mot varandra, på en liten arena. Oculus Quest läser av hindren och porträtterar dem och spelarnas rörelser i spelet.

Snabba fakta om Oculus Quest

  • Pris: 399 dollar

  • Lansering: Våren 2019

  • Upplösning: 1600x1440 per öga

  • Lagring: 64 GB (modeller med störra kapacitet kan komma att presenteras)

  • Positionsspårning: 6DOF utan externa sensorer (inside out tracking)

  • Hårdvara: Qualcomm Snapdragon 835