Från pixelperfektion till ultravåld och djupt rollspelande. Från då, och nu.

Cyberpunk 2077 släpps 16 april 2020. Väntan kan kännas lång, men under tiden kan man ju såklart se Blade Runner för sjuttioelfte gången, eller läsa om Gibsons Neuromancer. Eller så kan man spela cyberpunkiga spel!

FZ har valt ut fem titlar som vi tycker är lite extra spännande (fyll gärna på med fler tips i komentarsfältet!). Vi spelade också in de första 20-30 minuterna i varje spel, för att ni snabbt ska få ett hum om vad det handlar om. Alla spelen finns på steam förutom ett.
Mycket nöje!

Blade Runner (Westwood, 1997)
Ett av de allra bästa äventyrsspelen i peka-och-klicka-genren som gjorts. Det håller fortfarande, trots mer än 20 år på nacken. I det här lika delar noir- som cyberpunkiga liret följer vi en replikantjägare i ettt mysterium som tar sin början i en djuraffär, där en udda massaker ägt rum…
Blade Runner lyckas som inga andra spel att fånga känslan och atmosfären från den ikoniska filmen.
En finfin guide över hur du (lagligt!) får tag på och installerar spelet, hittar du här.

Satellite Reign (5 Lives Studios, 2015)
Realtidstaktik i hårdkokt cyberpunk-miljö, man måste bara älska det. En av männen bakom Satellite Reign, Mike Diskett (!), var med och utvecklade det fantastiska Syndicate 1993 och Syndicate Wars några år senare. Reign hämtar mycket inspiration därifrån, och det sägs också att Diskett och de andra skapade spelet ur rent missnöje med hur Syndicate-rebooten (Starbreeze, 2012) blev.

Gemini Rue (Wadjet Eye Games, 2011)
Ett nyare men minst lika pixligt äventyr som Blade Runner. Inspirationen från det och liknande spel fullkomligen osar ur porerna på fina detektiv-storyn Gemini Rue. Ett brottsyndikat, The Boryokudan, terroriserar stjärnsystemet och håller folk i schack med hjälp av drogen Juice. Spelaren tar sig an två roller – dels deckaren/lönnmördaren Azriel som letar efter sin försvunne bror, dels Delta-Six som vi möter när han vaknar i ett "rehabiliteringscenter" för kriminella element. Kanske mer noir och cyber än “punk”, men ändå ett träffsäkert nedslag i genren.

Ruiner (Reikon Games, 2017)
Snabbt, brutalt och ultrasnygg top-down-action med tung cyberpunk-estetik. Spelaren är en maskerad hämnare som ska rädda en kidnappad bror. I hans väg står det sönderfallande men livsfarliga företaget Heaven, som i mångt och mycket kontrollerar den fiktiva staden Rengkok, någonstans i sydostasien.
Ruiner är extrem action som lutar sig mot 80-talets videovåldsromantik. Gillade du Hotline Miami så kommer du att gilla Ruiner.

Shadowrun: Dragonfall (Harebrained Schemes, 2014)
Ett turordningsbaserat, taktiskt rollspel där cyberpunken kompletteras med magi, alver, dvärgar och troll! Dragonfall var från början en expansion till Shadowrun Returns, men då den blev omåttlig populär och hyllades långt mer än modertiteln, beslutade Harebrained Schemes att göra det till en utökad stand alone-titel. Dragonfall utspelas i ett neo-Berlin där regnet ligger tungt och lyses upp av tusentals neonskyltar. I lilla fristaden får spelaren kontakt med en gammal partner, Monika Schäfer, ocg ger sig direkt ut på uppdrag. Hacking, ett tätt manus ackompanjerat av ett suggestivt soundtrack, implantat och galna frisyrer gör Dragonfall till något av det mest cyberpunkiga som släppts på senare år. Troll och allt.

Skicka en rättelse
En patch för skjutbanan? Betyder det här att det är dags att installera spelet igen? :D Bra länk! 05/07 https://pcgamingwiki.com/wiki/Blade_Runner Kan vara värt att länka denna också för Blade Runner. De nämner bland annat 64-bit installern som FZ redan själva nämnt, men står också att ScummVM funkar och det finns en mouse fix. PS. Glöm inte PC Gaming Wik... 05/07 Ingen som nämner det besynnerliga E.Y.E: Divine Cybermancy ? https://www.youtube.com/watch?v=AScCVzENcjs 05/07 Gamla goda Syndicate är inte fy skam heller. Har provat American Revolt-expansionen men den är skoningslös. Atlantic Accelerator i AR är helt sinnessjuk 😆 05/07 Kan även rekommenderar Neon Chrome, en variant av twinstick shooter där man tar sig upp för en Cyberpunk skyskrapa. Ganska kul faktiskt. Länkar till steam här, har även gjort en recension på det men det är på en annan sida och har inte koll på hur accep... 05/07 Blir nog en genomspelning av första Deus Ex, sen en hel del från min backlog! Får snart sluta köpa bundles på humble bundle känner jag, haha! 05/07 Och musiken sen! 05/07 Jag tänkte jag skulle rekommendera Ruiner bör jag såg rubriken men det var ju redan med. Bra, för det är ett riktigt coolt spel. 05/07 Inte ofta! Men får säga att Godfather till Xbox 360/PS3 och Batman till Amiga 500 var riktigt bra filmspel! :) 05/07 Deus Ex-spelen är ju självklarheter, tyckte även de två nya som kom var jäkligt trevliga. (i och med att de är självklarheter så har väl de flesta cyberpunk-intresserade lirat dem redan som sagt men.. värt att hamra in ändå). SOMA har väl vissa cyberpun... 05/07