Andrzej Sapkowski vill ha pengar, men CD Projekt Red säger nej.

Andrzej Sapkowski har sagt att hans Witcher-böcker gjorde spelen populära, inte tvärtom som man skulle kunna anta. Detta till trots vill han kapitalisera ytterligare på CD Projekt Reds The Witcher-spel. Han har tidigare fått en bestämd summa då han sålde rättigheterna till att göra spel av böckerna, men nu vill Sapkowski ha mer – mycket mer.

Sapkowski menar att affären gällde det första Witcher-spelet och inte de (av en händelse mer lukrativa) uppföljarna. Nu kräver han ytterligare 60 miljoner złotys, drygt 140 miljoner kronor.

CD Projekt tänker inte betala. I en notis bekräftar de kravet från författaren

In the company’s opinion the demands expressed in the notice are groundless with regard to their merit as well as the stipulated amount. The Company had legitimately and legally acquired copyright to Mr. Andrzej Sapkowski’s work, i.a. insofar as is required for its use in games developed by the company. All liabilities payable by the company in association therewith have been properly discharged.

CD Projekt Red tillägger att de är måna om att bibehålla en god relation till författarna bakom deras spel, men att det också är viktigt att verka i linje med gällande kontrakt. Det låter således som att CD Projekt kommer lägga detta bakom sig så snabbt som möjligt för att fokusera på Gwent, Thronebreaker: The Witcher Tales och Cyberpunk 2077.

Sammma sak gäller i svensk avtalsrätt (paragraf 36). Men det ska också ses ur ljuset av att affärer är alltid ett risktagande och man jämför parternas arbete med förtjänst. Man får lov att ta risker, investera, arbeta och därför göra bra affärer utan... 05/10 Jag skulle gissa på att Witcher 1 är speket som är mest troget till böckerna och även, föga förvånande, det absolut svagaste i berättelsen. I senare spel har CDPR tillfört mer själva i berättandet. Rätta mig om jag har fel. 05/10 @Sillgam: Det är ganska väl belagt att han inte tycker spel är något intressant och att det som medium är långt under hans egna litterära åbäranden. Förhållandet till CDProject beskriver han som "awkward" och i princip icke-existerande. Han bryr sig int... 05/10 @Kosa50pac: Antagligen tillräckligt för att få till en förhandling men två saker jag tycker gör att kravet på CDP är orimilgt trotts den delen av lagtexten är: 1, Det står inget om tid - att över 20 år senare känna sig ledsen för att man gått miste om... 04/10 Enligt Polsk lag kan han vinna stort summa, kanske inte 60 milioner złoty men halva det kanske. Även om han tackat innan för större summan. Så vi får se. Lagen rozdzial 5 artikel 44. "In the event of a gross disproportion between the remuneration of the... 03/10 Jag har för mig att "Loket" tackade nej till 50 öre per lott när man sålde en bit under 10K lotter i veckan. Ett tag senare sålde de ca 7 miljoner lotter i veckan. :P 03/10 Ni som snackar negativt om författaren. Kan ni länka några källor som visar att han snackat skit om spelen och spelbranschen? Vad jag vill minnas har han alltid talat gott om spelen och CD Project Red (så gott han kan tala om det eftersom han inte själv... 03/10 Kris? Polens ekonomi är på bland de snabbaste uppgångarna i Europa sedan 2015 03/10 Jag har en känsla av att Andrzej är extremt svår att arbeta med, så frågan är om de vill ha ett framtida samarbete med honom. Tydligen så är spelen inte ens baserade på storyn i böckerna specifikt, utan utspelar sig efter dem. Det betyder att de inte... 03/10 Känns som det är försent för mr. Sapkowski. Jag hoppas dock han får nån form av kompensation om han bara fått 9.5k dollas för rättigheterna. Förstår varför han är bitter annars. Det är klart att han borde undersökt vad han gav sig in i men han är en rel... 03/10
Skicka en rättelse