De flesta vet redan det mesta som är värt att veta om Red Dead Redemption 2 (särskilt ni som läst FZ:s utförliga lista). Däremot är ursprunget till Red Dead-serien – 2004 års Red Dead Revolver – förvånansvärt okänt. Det råder Youtube-kontot People Make Games bot på. I en sevärt femton minuter lång film får vi veta många intressanta saker om PS2- och Xbox-spelet.

Det var från början ett Capcom-spel, betydligt mer arkadigt än vad det till slut blev. I en tidig prototyp kunde till exempel huvudkaraktären förvandla sig till... en fågel. Dominic Craig, spelets designer, säger att de första prototyperna inte var särskilt kul. Han beskriver skjutandet som "en blandning av Panzer Dragoon och... de där riktigt dåliga japanska actionspelen som kom ut i början av 2000-talet".

Capcom gav utvecklingsansvaret till San Diego-baserade Angel Studios (numera Rockstar San Diego), vars första jobb var en CGI-effekt i form av ett vulkanutbrott, vilken användes i en reklamfilm för scientologerna. Det var nog inte därför valet föll på dem, snarare spelrelaterade saker som N64-portningen av Resident Evil 2 och arkadracingröjaren Midtown Madness.

Arbetet fortskred i fyra år utan att bli färdigt, och då klev Rockstar in och köpte Angel Studios och döpte om den till Rockstar San Diego. Under Rockstars ledning styrde man upp utvecklingen, la bland annat till ett cover-system och styrde upp skjutardelen. Man tonade också ner spelets rätt skruvade karaktärer.

Red Dead Revolver släpptes 2004, och även om Redemption har likheter med det (bland annat ärren i ansiktet på huvudkaraktärerna) skiljer de sig åt. Men Rockstar styrde alldeles uppenbart om Revolver på den korta tid man hade på sig mellan uppköp och release, och la grunden för vad Redemption senare skulle komma att bli.

Den 26 oktober lanserar Rockstar Red Dead Redemption 2, och vi får svaret på hur serien utvecklas.