Microsoft försöker utmana Sony genom att helt enkelt köpa välrenommerade studios.

Efter årets E3 var många överens om att Microsoft gjorde en otroligt stark presentation, trots att de egentligen inte visade så mycket. Styrkebeskedet kom istället i form av löften om framtiden där de bland annat avslöjade att de köpt en rad välrenommerade studios såsom Ninja Theory. Nästa företag som kan bli en del av Xbox- och Windows-familjen sägs vara Obsidian Entertainment, enligt källor till Kotaku. Detta spär på ryktena från augusti i år som var inne på samma spår.

Ej representation om hur förhandlingarna sett ut

Flera personer som säger sig ha insyn i företaget menar att avtalet är så gott som påskrivet och att det är en fråga om "när", inte "om". Varken Microsoft eller Obsidian ville kommentera rykten direkt men en representant från de sistnämnda sa följande till Kotaku:

– Unfortunately, we don’t comment on rumors or speculation other than to say that the Rumors album by Fleetwood Mac still holds up.

Obsidian startades 2003 av namnkunniga personer som Feargus Urquhart och Chris Avellone men medan den förstnämnda fortfarande leder företaget har Avellone frilansat de senaste åren. De har varit självförsörjande under alla år men 2012 såg det ganska dystert ut då THQ-konkursen satt dem i en situation där ett av deras spel helt plötsligt saknade utgivare.

Deras senaste släpp är Pillars of Eternity II: Deadfire som vi recenserade här.

Får hoppas att detta rykte inte stämmer. Om de nu ska bli uppköpta så skulle det ju vara betydligt bättre om Bethesda köper dem så vi får se fler Fallout-spel från Obsidian, New Vegas var ju fantastiskt. Om Microsoft köper dem lär det väl sluta med att... 13/10 Ja det stämmer att Bizzare Creations numera är ägda av Activision och aldrig var ägda av Microsoft så jag tackar för rättelsen. Men det ändrar inte det faktum att Microsoft idag inte är samma Microsoft de var en gång i tiden. Idag förlitar sig Microsoft... 11/10 Precis, Activision sänkte den studion efter att Blur sålde dåligt. 11/10 Tja, så kan det gå när man skriver direkt ur minnet, utan att konsultera google eller liknande. :P Antar att jag vad gäller Big Huge hade något minne av att MS slutade vara utgivare åt dem. Men, tja, två rätt av tre. 11/10 Dock var Bizzare Creations aldrig Microsoft ägda. Dem ägdes av Activision och gjorde multiplat titlar. 10/10 Halo hade inte existerat utan microsoft. Det var ett helt annat spel påväg till Mac. Det var med microsoft monsterplånbok som gjorde att de kunde göra Halo till den succe den varit. Så ena alternativet är ett Halo som föll för att Bungie drog, och det... 10/10 Jag säger nej tack till detta rykte, jag vill hellre att Obsidian Entertainment utvecklar spel till flera konsoler + PC. 10/10 Har inte spelat nått från dom så hoppas detta blir bra. Hellre ms än sony iaf då jag inte gillar sony exclusiva saker. Spelar helst på pc :) 10/10 Vet inte hur det är för andra men för mig handlar det inte så mycket om att en utgivare lägger ner en utvecklare utan mer om spelen som sedan blir ett resultat av de förändringar som sker när en utgivare köper upp en utvecklare och Microsoft har inte... 10/10 Lionhead (som du nämner) och Press Play är uppköpta studior som lagts ner under denna generation. FASA kan jag komma på bland tidigare studior som stängts. edit: Tittar man på Wikipedia så har de tydligen stängt BigPark för ett par år sedan - de kanske... 10/10
Skicka en rättelse