Star Citizen ska inom kort kliva upp till testversion 3.3 ("tidigt 4:e kvartalet"). Utvalda testare har redan fått den nya versionen, och den ska bli allmänt tillgänglig inom kort.

Den stora nyheten med version 3.3 är bättre prestanda. Det uppnås med Object Container Streaming, en teknik som i korthet går ut på att servern ser till att spelklienten bara laddar in för stunden nödvändiga objekt – spelet visar alltså bara det som behövs för stunden. OCS ska förbättra prestandan och kommer användas både i "Persistent Universe" (onlinedelen av Star Citizen) och storydelen Squadron 42. FZ-medlemmen Aletheides, som behändigt summerat nattens stream, skriver att utvecklarna kommer släppa en publik roadmap för Squadron 42 i december. En sån finns i nuläget för Star Citizenhär.

Annat nytt är bland annat FoIP (Face over IP, en webbkamerateknik där din avatars ansiktsuttryck baseras på din faktiska mimik), vissa AI-funktioner i datorstyrda karaktärer i fps-läget, nya skepp, nya vapen, med mera.

Star Citizen har ännu inget releasedatum. Nuvarande roadmap sträcker sig till sommaren 2019, men känslan är att version 1.0 kommer dröja längre än så.