Lika säkert som att solen går upp på morgonen kommer det alltid finnas de som tar varje tillfälle i akt att skaffa sig fördelar i multiplayer-spel. För en del Fortnite-spelare har det handlat om att köra spelet i udda upplösningar, eller som i det här fallet: Att konkurrera ut motståndet med en överlägsen kontrollmetod.

Att koppla in vanliga möss och tangentbord i konsoler är i sig inget nytt och på PS4 finns officiellt stöd för detta. Eftersom Fortnite känner av att du använder ett tangentbord så blir du helt enkelt matchad mot andra pc-spelare. Så långt inga problem.

Använder du däremot ett tangentbord och tillhörande mus från XIM så maskeras du dig som en vanlig handkontrollanvändare. Det betyder att du teoretiskt sett kan dra nytta av auto-aim samtidigt som du använder en snabbare kontrollmetod än dina motståndare. Fusk? Mjao, kanske.

Nu har flera spelare rapporterar att det har blivit kickade från pågående matcher efter att ha använt kontrollmetoden och på Reddit har en aktiv diskussion blossat upp. Den officiella sub-redditen för XIM har för tillfället gjorts privat, men tillverkaren medger att de känner till problematiken och att de arbetar med att finna en lösning.

Än så länge är det oklart om det är Epic Games eller Microsoft som ligger bakom avstängningarna och huruvida det handlar om att motverka fusk eller ej.