"Jag tror inte deras hjärnor är lika bra... lika friska som de som inte har spelat"

Fortnite har snabbt växt till ett fenomen, och på samma sätt som Minecraft diskuteras (och spelas) det flitigt bland barn på landets skolor. Och som vanligt när spel med någon form av våldsinslag blir stora finns folk som oroar sig för att de är farliga för barn.

Klockan 8:50 i dag diskuterades den här frågan i Aftonbladet Morgon, mellan FZ:s Gustav Höglund och bloggaren och mediepersonligheten Katrin Zytomierska.

Zytomierska har kraftigt kritiserat föräldrar som låter sina barn spela våldsamma spel. Hon skrev i ett inlägg på Instagram att hon gör allt för att hålla sitt 8-åriga barn borta från Fortnite, och avslutade inlägget med antydningar om att våldsamma spel skapar våldsamma barn.

Blir otroligt provocerad över vuxna människor som tillåter våldsspel. Bli inte förvånade om era barn sen blir våldsamma. Just saying. #fuckfortnight

Zytomierska menade att spel som Fortnite påverkar unga barns hjärnor, att våldet inverkar på sätt som hänger kvar senare i deras liv. FZ:s Gustav framhöll å sin sida att om så vore fallet skulle vi se det tydligt hos människor som spelat bland annat Counter-Strike (som ju är betydligt mer våldsamt än Fortnite rent grafiskt) under de senaste 15-20 åren.

Gustav: "Att våldet i spelet skulle vara det som man är orolig för, det tycker jag är underligt. Fortnite är ett av de mest harmlösa spelen innehållsmässigt som ens barn kan sitta och spela."

Katrin: "Jag tror inte deras hjärnor är lika bra... alltså, lika friska..."

Gustav: "Som din?"

Katrin: "... som de som inte har spelat Counter-Strike."

Aftonbladet: "Hur långt kommer du driva det här? Du har ju startat ett självpåkallat drev."

Katrin: "Ja, jag har bara börjat. Jag funderar på att demonstrera på Östermalm, jag har fått jättemånga som hört av sig till mig. ... Jag kommer nog inte kunna göra det för min 8-åring... han skulle skämmas ihjäl, men jag vill!"

"Fortnite" är inte farligt för barn. Farligt för barn är vuxna som inte kan styra sina impuser att döma ut något som de inte riktigt förstår. Utanförskap är också något som inte är bra. 19/10 Jag kan bekräfta det hon säger. Jag började spela våldsspel redan på Vic20-tiden. Idag mördar, misshandlar och våldtar jag dagligen, så pass att jag nästan inte hinner spela våldsspel. I tillägg är hjärnan så mos att jag inte har klarat få ett jobb som... 19/10 Jag tror inte någons hjärna är lika bra... lika frisk som den som inte har varit gift med Alex Schulman. 18/10 http://www.jagodibuja.com/wp-content/uploads/2015/04/40english-1024x244.jpg 18/10 Just nu snackar vi mycket om vikten av samarbete och empati men vi har inte hanterat sportsmanna-anda annat än allmänt. Att man inte ska vara en dålig förlorare eller vinnare, se till att alla får vara med och så vidare. Specifikt beteende online tar... 18/10 Japp mycket farligt! Min äldsta son spelar det just nu. Själv tvingades jag hänga med grannen och spela Nintendo där i hans ålder. Ha ha! Folk är så bortskämda idag. Men jag är endå glad att fått uppleva när allt började! Nu måste jag bara leva länge... 18/10 @Carl Johansson-Sundelius: Gustav skulle ha ställt frågan vad folk tänker kring klassiska brädspel som shack t.ex. om spelarna själva tänker att det är en brädspel grundat efter krig och strategi, eller om de bara tänker kring målet att slå ut motstånda... 18/10 Jag blev en våldsbenägen psykopat av CS och Quake i mina dar. Men sen skicka mor mig till armén där jag lärde mig kramas och nu är jag jättevälanpassad. 18/10 Rent generellt så är ju inga spel farliga, men det handlar ju lite om hur stor portion av sitt liv man väljer att lägga på det också. Att barn istället för att umgås med andra barn i verkligheten, eller att skapa saker, sitter och spelar Fortnite fem... 18/10 Jag tror man får en mycket ofriskare hjärna av att sitta med en surfplatta och glo på youtube-klipp hela dagarna. Jag tror också att bloggare har mer ofriska hjärnor än andra människor då de måste ta emot hatiska kommentarer i princip varje gång de gör... 18/10
Skicka en rättelse