Fortnite har snabbt växt till ett fenomen, och på samma sätt som Minecraft diskuteras (och spelas) det flitigt bland barn på landets skolor. Och som vanligt när spel med någon form av våldsinslag blir stora finns folk som oroar sig för att de är farliga för barn.

Klockan 8:50 i dag diskuterades den här frågan i Aftonbladet Morgon, mellan FZ:s Gustav Höglund och bloggaren och mediepersonligheten Katrin Zytomierska.

Zytomierska har kraftigt kritiserat föräldrar som låter sina barn spela våldsamma spel. Hon skrev i ett inlägg på Instagram att hon gör allt för att hålla sitt 8-åriga barn borta från Fortnite, och avslutade inlägget med antydningar om att våldsamma spel skapar våldsamma barn.

Blir otroligt provocerad över vuxna människor som tillåter våldsspel. Bli inte förvånade om era barn sen blir våldsamma. Just saying. #fuckfortnight

Zytomierska menade att spel som Fortnite påverkar unga barns hjärnor, att våldet inverkar på sätt som hänger kvar senare i deras liv. FZ:s Gustav framhöll å sin sida att om så vore fallet skulle vi se det tydligt hos människor som spelat bland annat Counter-Strike (som ju är betydligt mer våldsamt än Fortnite rent grafiskt) under de senaste 15-20 åren.

Gustav: "Att våldet i spelet skulle vara det som man är orolig för, det tycker jag är underligt. Fortnite är ett av de mest harmlösa spelen innehållsmässigt som ens barn kan sitta och spela."

Katrin: "Jag tror inte deras hjärnor är lika bra... alltså, lika friska..."

Gustav: "Som din?"

Katrin: "... som de som inte har spelat Counter-Strike."

Aftonbladet: "Hur långt kommer du driva det här? Du har ju startat ett självpåkallat drev."

Katrin: "Ja, jag har bara börjat. Jag funderar på att demonstrera på Östermalm, jag har fått jättemånga som hört av sig till mig. ... Jag kommer nog inte kunna göra det för min 8-åring... han skulle skämmas ihjäl, men jag vill!"