“Vi kan inte vara öppet politiska i våra spel.” Uttalandet kommer från Ubisoft Massives operative chef Alf Condelius, under en panel på årets Sweden Game Conference. “Det är dåligt för affärerna”, fortsätter han.

Med jämna mellanrum både hyllas och kritiseras branschen för att blanda in samtida politiska frågor i spel. Vissa hävdar att spel ska vara en frizon och att försök att skohorna in aktuella politiska ämnen är både kontraproduktivt och förolämpande mot spelarna. Andra menar att allt är politik, och att spel givetvis ska spegla den diskussion som pågår. Senast i raden av heta frågor är inkludering och representation, ett ämne som rör upp kontroverser och känslor i såväl spelcommunityt som samhället i stort.
Men hos Massive vill man alltså inte blanda in sådant i sin underhållning.

Gamesindustry rapporterar vidare att studion som just nu skapar The Division 2, inte vill ta ställning:
“Ta The Division till exempel,” fortsätter Condelius. “Det är en dystopisk framtid och det finns en massa tolkingar att det skulle vara något som vårt samhälle är på väg mot. Det är det inte - det är en fantasi. Det är ett universum och en värld som vi skapade så att man skulle kunna utforska hur det är att vara en god person i en döende värld. Men folk gillar att lägga politik i det där, och vi tar så mycket vi kan avstånd från de tolkningarna för vi vill inte ta ställning i samtida politiska frågor.”

“Det är tyvärr också dåligt för affärerna, om du vill ha sanningen. Men det är intressant och det är en diskussion som pågår hos oss, och det är så klart en pågående diskussion med våra användare, eftersom folk vill tolka universumet som vi skapade och se sin egen verklighet i fantasierna som vi ger dem, och de berättelser som spel är.”

Även Ubisofts högsta höns, Yves Guillemot, har tagit ställning mot att just ta ställning i spel. Tidigare i år sa han att Ubisofts spel såklart är politiska, men att de är neutrala och att det är upp till spelarna att lyssna till olika åsikter, och att ha olika åsikter.

Sweden Game Conference pågår just nu i Skövde och årets ämne är "Games and politics: Reflections on power, play and changing perspectives"

Hands-on – The Division 2 (igen), den här gången på pc
Battlefield-serien får sina första kvinnliga soldater