Vilda västern var så klart ett superhäftigt ställe. Så länge du inte blev skjuten eller råkade bli sjuk på grund av någon skitsak. Då förbyttes det häftiga snabbt ut mot dödsångest och kval. Läkekonsten fortfarande var rätt outvecklad, om man ens kunde få tag på någon riktig doktor. Enorma avstånd gjorde att de flesta fick klara sig själva. Kvacksalvare for land och rike runt och sålde verkningslösa botemedel. Dödligheten bland nybyggarna var enorm.

Red Dead 2 utspelar sig visserligen strax innan sekelskiftet, men mycket av det som 1900-talsmänniskan tog för givet var bara en avlägsen dröm för den hårt ansatta populasen i det som skulle komma att bli världens mäktigaste nation.

Inför Red Dead Redemtion 2-releasen listar nu FZ, exklusivt, åtta av de värsta åkommorna från tiden. Dessa kan just du försöka fejka för att få din obrydde nätläkare att skriva ut ett Rött Dött Sjukintyg att ge till skola eller arbetsgivare.

Lycka till!

VÄLJ DIN 1800-TALSÅKOMMA GENAST!

Kolera
Avlopp och hygien var inget man brydde sig om i Vilda västern, och i vattnet fanns sedan 1831 den fruktade kolerabakterien som gav ständiga rännskitar, ledde till uttorkning och ofta… döden! Och vem kan jobba med vuxenblöja? Klar ursäkt för frånvaro.

Tandvärk
Kan låta harmlöst, men tänk dig att hela överkäken håller på att ruttna för att du bara äter beef jerky och aldrig borstar tänderna? Och att du måste svepa en hela whiskey innan Doc drar ut tänderna med en fet tång.

Syfilis
Könssjukdomar är ett gissel, och på den här tiden kunde de ta död på dig. Sjukskriv dig illa kvickt innan snorren ramlar av!

Smittkoppor
Du bryr dig om din omgivning, och med 20-30% dödlighet är det här inget du vill ge till dina kollagor. Blåsor, utslag och hög feber. Karantän, tack!

Dysenteri
En akut tarminflammation du dragit på dig efter att ha ätit något olämpligt. Diarré, blod i avföringen, magkramp, feber och smärta i ändtarmen. Blodförgiftning och njursvikt i vissa fall. Ring kliniken genast!

Difteri
Om något berättigar till sängläge (med handkontroll) så är det Stryparsjukan. Svullen tjurnacke, andningssvårigheter och tjock grå sörja i svalget. Undvik allt och alla, du MÅSTE helt enkelt sitta inne i avskildhet. Oklart om chips förvärrar tillståndet.

Mässlingen
Dina kollegor skulle inte uppskatta om du höll en dragning om senaste kvartalsrapporten samtidigt som du såg ut som en svullen pricke-korv. Om du dessutom snorar, har feber och är så ljuskänslig att du måste föredra i ett mörkt rum, är det bäst att stanna hemma i total isolering. (Sjukdomen har gjort en skön comeback på 2000-talet, tack för det vaccinvägrare!)

Nervfeber
“Fröken, jag kan tyvärr inte hålla det där föredraget om peruanska bergsgetter för jag har fått NERVFEBER!“ Med vårt intyg lär hon snabbt ge dig ett ok då hon säkert inte vill att resten av klassen ska bli trötta, omtöcknade och sedan dö. Funkar det ändå inte så hävda “fläcktyfus”, den allvarligaste avarten. Det får garanterat rektor att ringa smittskyddsinstituet.

Seså, ta nu ditt ansvar gentemot dina medarbetare och klasskamrater – välj åkomma och skriv ut FZ:s intyg redan idag. Ditt och andras spelliv hänger på det!

Uppgift: Red Dead Redemption 2-recensioner kommer innan releasen
Nu kan Red Dead Redemption 2 förladdas
Inför Red Dead Redemption 2: här är hela storyn från första spelet