Rift, Vive och Playstation VR har nu funnits ute ett par år, och vi kan konstatera att virtual reality-headsets inte kommer ersätta våra dator- och tv-skärmar för spelande. Nu har Road to VR grävt i hur många Steam-användare som har VR-utrustning kopplad till sina datorer.

Valve släppte nyligen siffror över antalet Steam-användare, skriver Gamasutra. Tjänsten hade 90 miljoner aktiva användare i september. Road to VR jämförde den siffran med Steams egna användarundersökningar, och fick då fram hur många användare som har ett VR-headset inkopplat, och fördelningen mellan de olika varianterna.

Detta kom man fram till:

Modell

Användare

Oculus Rift

306 000

HTC Vive

274 000

Windows Mixed Reality

47 000

HTC Vive Pro

13 000

Oculus Rift DK2

7 000

Totalt

647 000

Som synes är originalmodellerna av Rift och Vive populärast, med ett litet övertag för den förstnämnda. För Vive Pro ser det däremot rätt dystert ut – bara 13 000 exemplar i Steam-datorer, eller 1/20 så många som föregående Vive. Och det bäst säljande VR-headsetet för datorer har bara sålts i en tiondel så många exemplar som det avsevärt billigare Playstation VR-headsetet (3 miljoner sålda ex, uppgav Sony i somras)

Nyligen avgick Brendan Iribe som VD för Oculus, enligt uppgift eftersom han och ägarföretaget Facebook hade olika syn på framtiden för Rift. Det förekommer obekräftade uppgifter om att avhoppet kom efter att utvecklingen av Rift 2 lagts på is.