Rift störst, men långt mindre än PSVR.

Rift, Vive och Playstation VR har nu funnits ute ett par år, och vi kan konstatera att virtual reality-headsets inte kommer ersätta våra dator- och tv-skärmar för spelande. Nu har Road to VR grävt i hur många Steam-användare som har VR-utrustning kopplad till sina datorer.

Valve släppte nyligen siffror över antalet Steam-användare, skriver Gamasutra. Tjänsten hade 90 miljoner aktiva användare i september. Road to VR jämförde den siffran med Steams egna användarundersökningar, och fick då fram hur många användare som har ett VR-headset inkopplat, och fördelningen mellan de olika varianterna.

Detta kom man fram till:

Modell

Användare

Oculus Rift

306 000

HTC Vive

274 000

Windows Mixed Reality

47 000

HTC Vive Pro

13 000

Oculus Rift DK2

7 000

Totalt

647 000

Som synes är originalmodellerna av Rift och Vive populärast, med ett litet övertag för den förstnämnda. För Vive Pro ser det däremot rätt dystert ut – bara 13 000 exemplar i Steam-datorer, eller 1/20 så många som föregående Vive. Och det bäst säljande VR-headsetet för datorer har bara sålts i en tiondel så många exemplar som det avsevärt billigare Playstation VR-headsetet (3 miljoner sålda ex, uppgav Sony i somras)

Nyligen avgick Brendan Iribe som VD för Oculus, enligt uppgift eftersom han och ägarföretaget Facebook hade olika syn på framtiden för Rift. Det förekommer obekräftade uppgifter om att avhoppet kom efter att utvecklingen av Rift 2 lagts på is.

Har själv en Gear VR (Samsung i samarbete med Occulus där mobilen står för hårdvaran). Man får med en Bluetooth kontroll till den. Finns begagnade för 500kr så helt klar ett överkomligt budgetval om du redan har en Samsung. Funkar helt okej för lite mer... 01/11 Priset har ju gått ner ganska rejält nyligen efterom WMR-tillverkarna håller på att lansera andra generationen av sina headsets. Köpte nyss Lenovo Explorer med handkontroller för 3000 Kr och det går att köpa dessa headsets för en bit över 2000 Kr om man... 31/10 Min vive pro funkar alleles utmärkt med glasögon på under masken. Jag har inte själv glasögon men har ett par kompisar som har använt mitt headset och sagt att det funkar perfekt. 31/10 Fel. Uppgifterna gäller ju inkopplade enheter, inte antal sålda. 31/10 Ni som har VR, kör ni nå bilspel? Assetto Corsa, PC2, etc. Det ser jag väldigt mycket fram emot när jag skaffar det! 30/10 Denna teknik ser intressant ut tycker jag. Om fler spel kunde börja anpassas för att använda hand-tracking istället för kontroller kunde man få ännu bättre känsla i att hålla vapen osv och greppa dem som man skulle på riktigt. https://www.youtube.com/wa... 30/10 @Owro: Jag tror det beror till 90% på vad du spelar. Problemet är att många speltitlar som konverterar sina spel till VR inte har tänkt på att undvika rörelser av kameran som gör dig åksjuk. Samtidigt är VR så nytt att många studios fortfarande lär sig... 30/10 Ja, det kan jag hålla med om är klantigt. Det borde inte vara några problem att ha en justerbar lins inbyggd eller som tillbehör att köpa för de med synfel. Det är ju liksom ändå en lins du tittar genom som förvränger bilden. Dock är det antagligen inte... 30/10 VirtualLink kan göra det smidigare och billigare att ansluta VR. Nvidia, Intel och AMD kommer nog att konkurrera om priserna lite hårdare framöver. Priset på snabbt lagringsutrymme kommer nog sjunka framöver, så det totala priset på en speldator blir... 30/10 som du säger VR har enorma möjligheter.... den känslan som man kan få i VR är det omöjligt att få i vanligt PS4 eller xbox spel, även den här populära speler Red dead 2 trots att den har sjukbra grafik, och man kan skjuta båge i det spelet, så går det... 29/10
Skicka en rättelse