Det kinesiska styret har svårt att hålla fingrarna borta från innehållet i kulturyttringar.

I vad de själva säger är ett försök att “öka effektiviteten genom att strömlinjeforma [sin] produktionstid” för att på så sätt bli “mer agila” och “framtidssäkrade”, har Ubisoft beslutat att göra en rad estetiska förändringar i team-shootern Rainbow Six: Siege.

Borttagandet av misshagliga element sker inför releasen av spelet på den asiatiska marknaden, där främst Kina har en stolt tradition av att förbjuda och ställa krav på censur av spel som inte når upp till SART:s (State Administration of Radio and Television) krav på moralisk verkshöjd.

I en bloggpost skriver Ubisoft själva att upplevelsen inte ska förändras av ingreppet och att spelet fortsatt är troget sina rötter. I bloggen ger man exempel på sådant som kommer att tas bort, inklusive dödskallar, referenser till hazardspel, snusk och blod i och på miljön (inte på kroppar, vad FZ erfar).

Klicka för mer information

Tidigare har spel som svenska Battlefield 4 och Hearts of Iron förbjudits i Kina. I BF4:s fall handlade det om att spelet och dess dlc China Rising var “ en kulturell aggression mot landet”. Mellan 2000 och 2015 var spelmaskiner helt förbjudna i Kina, men efter det lättades klimatet upp något, och utgivare kunde kunnat skaffa sig en sorts tillfällig licens för att pröva sina spel på marknaden. Denna snabbfil stängdes dock i oktober i år.

Även omåttligt populära Battlegrounds fick känna på den kinesiska, statliga censuren då spelet inte ansågs vara i linje med de socialistiska kärnvärdena, traditionell kinesisk kultur och moralnormer. Detta ledde till att utgivaren Tencent lovade att anpassade spelet så att det skulle bli en "hälsosam, positiv kulturell och värdegrundande vägledning, speciellt för minderåriga användare."

Diskutera gärna frågan här nedan eller i den dedikerade tråden i forumet, där snacket redan går varmt. Men tänk på att hålla god ton!

Streamingplattformen Twitch är nu blockerad i Kina
99 % av alla Battlegrounds-fusk kommer från ett och samma land: Kina
Kina får ett Battlegrounds som är i fas med "socialistiska kärnvärden"

För mig var detta sista droppen. Såg fram emot spelet något enormt när det först tillkännagavs och har spelet sedan beta/alpha. Även om det inte blev spelet som många ville, var det ändå rätt okej. Men sen har det bara blivit sämre. Saker som fanns i... 06/11 Den tyska versionen av CS:GO hade inslaget att dödade fiender istället sträckte upp händerna och lade sig ner på marken. Oklart om det fortfarande finns kvar men det var lagar gällande död och våld i Tyskland. 06/11 Kina kan dra åt helvete, iaf vad avser allt inom gaming. Delvis för bs som detta, men framförallt för alla mobilspel, ptw och mt. Send the nukes.. 05/11 Känner också en irritation över det här men förstår helt deras beslut. Fler spelare genererar mer pengar som kan investeras i spelet genom att t.ex fixa alla problem. Att behöva utveckla två parallella versioner är nog liten av en plåga kan jag tänka... 05/11 Har aldrig varit i varken Australien eller Kina men ni har säkert rätt. Bara läst nyheter tidigare om att spel förbjuds/ändras i just de marknaderna. :) 05/11 Även Diablo: Immortals har censurerats för att passa in i den kinesiska marknaden enligt vissa på Reddit eftersom både Witchdoctor och Tyrael än så länge inte syns till i spelet, båda är svarta personer. Och StarWars har ju åkt på detta också med John... 05/11 Jobbigt när man måste välja på 5 olika utgåvor. ;) 05/11 Spelets 562 olika utgåvor var redan tillräckligt för att döda mitt intresse för det, detta var bara ytterligare en spik i kistan. 05/11 Jag kan inte säga säkert men jag tror det har med att göra att de länge var ganska religöst konservativa. 05/11 De e gutt me cash. 05/11
Skicka en rättelse