Till detta: framtidens spelmotor av hjärnan bakom Frostbite.

Patrick Söderlund, nyligen avhoppad chef från EA och tidigare VD för Dice och Refraction, har startat ett nytt spelutvecklingsföretag vid namn Embark Studios. Företaget siktar på att göra både ett nytt spel och en helt ny spelmotor, baserad på det bästa dagens teknik har att erbjuda.

– Vi vill pusha utvecklingen och definiera framtiden för interaktiv underhållning, säger Söderlund till DI Digital. Vi ska lägga 30 till 40 procent av våra resurser på att utveckla en plattform.

Söderlund startar företaget tillsammans med en rad namnkunniga före detta Dice-medarbetare, däribland Johan Andersson (en av hjärnorna bakom spelmotorn Frostbite), Stefan Strandberg (kreativ chef för Battlefield-spelen), Robert Runesson (art-chef), Magnus Nordin (forsknings- och teknikchef) och Jenny Huldschiner (kommunikationschef hos EA och Dice). Man öppnar kontor i Gamla stan i Stockholm inom kort.

Som VD för Dice var Söderlund med redan på Battlefield 1942-tiden. Längre än så faktiskt: han chefade även för Codename Eagle-studion Refraction Games.

Japanska/sydkoreanska Nexon har investerat 367 miljoner kronor i företaget, och får för det 33 procent av aktierna och kommer agera utgivare för Embarks spel. Det kanske oroar att företaget riktar in sig på free to play- och mobilspel (men även pc-spel), men det återstår att se.

Embark börjar bokstavligt talat från noll, men Söderlund spår att den tekniska plattformen kan vara färdig bortåt år 2020. Första spelet kan man, om det byggs på nuvarande teknik, vara redo att visa upp om så lite som nio månader.

Apropå Dice: klockan 14 i dag läser du Calles första omdöme om Battlefield V, som han recensionsspelat de senste dagarna.

Detta är ju lite intressant...Oavsett spektakel och krystade företagsuttalanden den senare tiden så är detta folket som ligger bakom framsteg och nyskapande inom branschen. Kanske kan de få rätsida på kölen igen om de får slippa trycket ovanifrån? 11/11 Ja det är väl inte orimligt? Människor förändras. Jag vet inte hurdan han var förr i tiden, men allt han vidrört senaste åren tycks ha tagit "monetization" och "nickel and dime:ing" till nya nivåer. Han jobbar för shareholders och investerare främst och... 10/11 Haha, DICE köpte battlefield ideén från hans företag. Han är battlefield. Ni kritiserar honom för hans uppgifter som VD de senaste åren. Men han har jobbat inom branschen i 30 år. 10/11 Det är väl att hårdra det lite, men du är något på spåret. 10/11 Ja eftersom han är från DICE så ligger han ju oundvikligen bakom Battlefield, mer eller mindre. Jag tror bara att han främst är en affärsman och i andra hand en spelentusiast. Han är ingen gamer™, han vill tjäna feta dollars. 10/11 Då ska vi se: allt dåligt från EA under Söderlunds tid som chef är hans fel, men allt bra från EA, Dice och Refraction när han chefat är andras förtjänst. Har jag fattat rätt då? 10/11 Ajjemän! Och det var verkligen inte bara han som vart med i den gruppen människor! 09/11 Vet du vem som ligger bakom battlefield serien? 09/11 Lätt att prata om sådant man inte förstår... 09/11 Spelskribent? Snarare innovativt geni som påverkat spelindustrin för både det bättre och sämre. Duvet att han och några polare utvecklade demot till första battlefield i en källare va? 09/11
Skicka en rättelse