Få spel är så nyskapande och genuint välbyggda att man kan plocka upp dem igen decennier senare och fortfarande se storheten. Ett par exemepl är Super Mario Bros, Doom, Quake, GTA 3, Minecraft och The Witcher 3 – odödliga klassiker som på något sätt påverkat vårt sätt att se på spel.

Dit hör förstås också Valves debutspel Half-Life, berättelsen om hur fysikern Gordon Freeman råkar öppna en portal till alienvärlden Xen och de efterföljande konsekvenserna. Freemans kamp var ett gigantiskt kliv framåt för hela FPS-genren, med smartare fiender, helt ny berättarteknik och en fram tills dess osedd grad av realism. Trots ett slutparti i Xen-världen som kanske inte föll i lika god jord som tentakelmonster och stenhårda eldstrider i Black Mesa-labbets korridorer ligger spelet högt, högt upp på listor över tidernas bästa spel.

Och i dag fyller Half-Life 20 år. Så vi säger stort grattis, och tack till Gabe Newell, Mike Harrington och alla andra på Valve för denna fantastiska studie i hur en kofot ska svingas.