Valve gjorde en rätt okej debut.

Få spel är så nyskapande och genuint välbyggda att man kan plocka upp dem igen decennier senare och fortfarande se storheten. Ett par exemepl är Super Mario Bros, Doom, Quake, GTA 3, Minecraft och The Witcher 3 – odödliga klassiker som på något sätt påverkat vårt sätt att se på spel.

Dit hör förstås också Valves debutspel Half-Life, berättelsen om hur fysikern Gordon Freeman råkar öppna en portal till alienvärlden Xen och de efterföljande konsekvenserna. Freemans kamp var ett gigantiskt kliv framåt för hela FPS-genren, med smartare fiender, helt ny berättarteknik och en fram tills dess osedd grad av realism. Trots ett slutparti i Xen-världen som kanske inte föll i lika god jord som tentakelmonster och stenhårda eldstrider i Black Mesa-labbets korridorer ligger spelet högt, högt upp på listor över tidernas bästa spel.

Och i dag fyller Half-Life 20 år. Så vi säger stort grattis, och tack till Gabe Newell, Mike Harrington och alla andra på Valve för denna fantastiska studie i hur en kofot ska svingas.

Skicka en rättelse
Sven Co-op, Counter-Strike, Firearms, Absolute Redemption, Science & Industry, Brainbread, Vampire Slayer, Day of Defeat, Natural Selection... Jäklar vad många klassiska moddar det här spelet har! 19/11 Hade ju varit något om de tillkännagivit HL3 i samband med detta... Antar att det kommer vid 30-års jubileumet /s 19/11 Grattis! Grymt spel och grymma moddar! Har fortfarande kvar min HL-tröja som jag fick på köpet när jag köpte Half Life 1998. Hyfsat sleten är den förstås efter flitig användning. Nuförtiden drar jag på den en gång varannan månad, typ :) Körde faktiskt... 19/11 Aahh... Vilka barndoms minnen. Kommer ihåg man tyckte Ai:n var helt fantastisk och revolutionerande när soldaterna kom och tog skydd och kastade granater. Försökte flanka en. Fantastiskt spel. 19/11 @delli: Ajdå, nu är jag redigt såsig i kolan efter jobbet.. Trodde det var black mesa nyheten! 19/11 Eftersom där var en film med hela spelet så är de nog du :D och spolar man till end fight så är de en jättebebis med nån tumör i huet (skånska för huvudet). Sen flyger man till Black Mesa, sedan ut i rymden på nån planet för att sedan hoppa in i en tunn... 19/11 @delli: Är det jag eller är det du som är i fel tråd? :D 19/11 Alltså har man ingen koll på spelet och ser när han fraggar jättebebisen med hjärntumören och snacket efter så är de nog världens flummigaste spel :) 19/11 Fantastiskt spel :) har fortfarande mina original liggandes :) 19/11 Så Vavle borde visa upp half-life VR ikväll med andra ord! #drömmakanman 19/11