Playstation och Xbox chanslösa.

Nintendo dominerar fullständigt i fråga om vilka plattformsexklusiva spel som dragit in mest pengar i USA sedan mitten av 90-talet. På topp 10-listan hittas inga Halo, inga Gran Turismo – utan enbart spel från det japanska spelhuset.

Listan gäller spel släppta i USA mellan januari 1995 och september i år, och det är analysföretaget The NPD Groups spelanalytiker Mat Piscatella som publicerat den på Twitter. Och även den inbördes ordningen överraskar en aning – etta ligger nämligen träningsspelet Wii Fit, följt av det rätt lättsamma partyspelet Wii Play. Inget Zelda tar sig upp på listan, ej heller något av de båda unisont hyllade Super Mario Galaxy-titlarna. Däremot Nintendo 64-liret Super Mario 64.

Wii Fit, det mest inkomstbringande exklusiva konsolspelet i USA sedan 1995.

Så här ser listan ut:

Skicka en rättelse
Praise be to Reggie Fils-Aimé, Amen. 21/11 Listan gäller plattformsexklusiva spel, varför GTA faller bort. Nintendo är frikostliga med säljsiffror, tror det finns statistik för olika regioner. Finns bl a länkat i våra äldre nyheter (kan ej söka nu, reser). 21/11 @Tomas Helenius: Jo, visst kan NDP group säga att spel x har sålt si och spel y så, men det säger mig fortfarande ingenting om de inte lägger fram ren hård fakta på bordet, vilket är vad jag menade. Älskar att nörda ner mig i statistik, men vill gärna... 20/11 Nej, det är sålda spel om jag fattar rätt. Wii Sports är ju inte med, och det var bundlat med Wii som sålt över 100 miljoner ex. 20/11 NPD Group är ett marknadsundersökningsföretag som funnits i över 50 år. De tar in data från återförsäljare och bygger rapporterna på det. Även om det inte ger exakta siffror så lär det ge en skapligt bra vägledning om vad som säljer bäst, framförallt... 20/11 Jag har jäkligt svårt att tro att Wii Sport resorts är det 10:e bäst säljande konsolspelet sedan 1995 i USA, även om man räknar bort digitala försäljningar. Utan källor annat än att den kom från "NPD Group" och utan att ha fått se materialet, är det en... 20/11 Bara haft 2 av dom spelen. Fast då ogillade/ogillar jag riktningen som Iwata och Nintendo gick i och med Wii. 20/11 För ovanlighetens skull så räknar inte med bundlade spel här åtminstone om man ska tro op https://twitter.com/MatPiscatella/status/1064703019378298883 Och tittar man på listan så är det ju rätt tydligt att de tex inte räknar med Wii Sports som ju annars... 20/11 Kan ju vara värt att nämna att Xbox lanserades år 2001. 20/11 Wii Fit lyckades inte få bukt med amerikas fetma. Donken skulle behöva gått in och gjort något där samtidigt också. 20/11