Vi lever i en tid då vem som helst kan starta en Youtube-kanal, spela in en video och göra sin röst hörd. Vissa använder detta för att göra kreativa saker medan andra fokuserar på att kritisera andras arbete. Gnäll har blivit sin egen genre på Googles videoplattform och idag kan man till och med se kanaler som sammanfattar andras gnäll, och kanske gnäller på gnället. Allt för visningar.

Detta brukar såklart blossa upp när spel inte går särskilt bra, inte lovar vad de håller eller helt enkelt läggs ner på grund av bristen på spelare. Det senare hände Lawbreakers, Cliff Bleszinski tävlingsfokuserade multiplayershooter, som floppade så hårt att Gears of War-skaparen sagt att han ska sluta göra spel. Delvis på grund av gnällklimatet. Och när branschkollegan David Jaffe, som var med och skapade bland annat God of War, fick se en video han anser är baserade på rena lögner, flippade han i sin egen stream.

Han demonterar argumenten kring varför ett spel som Lawbreakers kunde ha räddats. Argument grundade i vad han anser vara generella missuppfattningar kring hur spelutveckling fungerar bakom kulisserna. Han snackar bland annat om hur det inte går att ändra en serverbaserad struktur till en peer-to-peer med en knapptryckning och hur personen inleder videon med en lögn baserad på ett redigerat uttalande. Och så vidare. Han skräder inte orden under den närmare 15 minuter långa utläggningen.