Debatten om huruvida lootlådor är gambling går vidare.

Om lootlådor i spel är ska klassas som gambling eller ej har debatterats vilt de senaste åren. Belgien har satt stopp för lootlådor för EA och Blizzard i bland andra Fifa 19 och Overwatch. Ubisoft har fått kritik på grund av lootlådorna i kommande Trials Rising. "Ingen dålig grej om det görs rätt", hävdar Ubisoft – men riktigt så svart och vitt är det kanske inte.

De som hävdar att lootlådor går att likställa med gambling får vatten på sin kvarn via en ny brittisk studie (BBC). Gamblingkommissionen slår fast att lootlådorna kan agera inkörsport till tyngre gamblingvanor och missbruk, och att en miljon ungdomar ska ha stött på dessa omtvistade lådor i spel och appar. I studien har 2 865 barn och ungdomar i åldrarna 11–16 deltagit.

Antalet barn och ungdomar i de här åldrarna som sysslar med gambling har fyrdubblats. 39 procent ska göra det regelbundet, och vägen hit kan alltså ha skett via lootlådor, menar studien.

Skicka en rättelse
Först hatar folk på lootlådor o nu vill folk ha kvar dom 🤷 24/11 Samma belöningssystem som är i fokus så det är väl inte så oväntat? 23/11 Spel och dobbel! 23/11 Även om det är självklart för många, så är definitioner och lagar runt ett problem något väldigt bra. 23/11 Vad jag inte förstår är att företagen inte säljer grejerna var för sig. Dvs man vet exakt vad man köper. Som i Battlefront 2. Där har man ju tagit bort lådorna helt och säljer skinsen öppet. De enkla skinsen är billiga medan de mer "avancerade" är dyrar... 23/11 Lootlådor vore okej om det bara gick att få genom gameplay med goda chanser till grymma grejer samt att dom inte går att köpa för pengar. Då hade det ju varit som vilken diablo-chest som helst :) 22/11 Måste säga att jag har blivit riktigt irriterad över att alla häver ur sig ordet "gambling" hela tiden. Vi har ju faktist ett motsvarande svenskt ord: Hasardspel. :P 22/11 Det har blivift en sorts gambling. Köp ett.gäng "nycklar" och hoppas på att du öppnar och får nått värdefullt som du sen kan sälja på andrahandsmarknaden till nån rik knösus som inte alls bryr sig om.pengars värde. Nej detta sustem kan lätt dödas av utv... 21/11 Eftersom det i de flesta fall handlar om att betala riktiga pengar för en chans, ofta försvinnande liten chans, att få det du vill ha så ja, solklart gambling. Tyvärr är lagens definition annorlunda, för att det ska vara gambling (eller hasardspel på... 21/11 Såklart det är gambling då sakerna man får har ett värde, eftersom man kan byta och sälja dom. Hade dom tagit bort möjligheten att byta och sälja. Att man fick behålla det man fick så hade det inte varit gambling, men inte lika populärt att hålla på med... 21/11