Sista chansen för det svenska spelföretaget?

Som vi rapporterat om tidigare har Overkill's The Walking Dead, den senaste titeln från Starbreeze, inte sålt lika bra som företaget hoppats på. Nu får vi ett hum om hur pass bister situationen är, då en ansökan om företagsrekonstruktion lämnats in. Företagets VD Bo Andersson lämnar i samma veva sin post med omedelbar verkan.

Beslutet att ansöka om företagsrekonstruktion (enkelt förklarat ett sista kraftryck innan eventuell konkurs) är direkt relaterat till de svaga försäljningssiffrorna av The Walking Dead, då likviditetsbrist förväntas uppstå redan i januari nästa år. I ett pressmeddelande skriver företaget så här:

Inom ramen för rekonstruktionen utgår lön till anställda i Starbreeze och verksamheten fortsätter som vanligt. Under rekonstruktionsperioden får inte betalning ske till leverantörer för arbete eller material gällande perioden upptill ansökningsdatum för företagsrekonstruktion. Däremot kommer leverantörer få betalt för arbete utfört under rekonstruktionsperioden.

Sista chansen för spelföretaget som gett oss titlar som The Chronicles of Riddick: Escape from Butcher Bay, The Darkness och Brothers: A Tale of Two Sons, vad det verkar. Vi håller tummarna för att det slutar på en gladare ton än i fallet Telltale Games.

Uppdatering 03/12 11:11:

Enligt Affärsbladet avser rekonstruktionen Starbreeze AB, Starbreeze Publishing, Starbreeze Production, Starbreeze Studios, Enterspace och Enterspace International.

Källa: Affärsvärlden

Skicka en rättelse
De som köpte in sig på 0.8 i A-aktien har ju fördubblat pengarna nu iaf ;) 05/12 In kommer THQ Nordic och plockar IP’n! 05/12 "Ekobrottsmyndigheten har genomfört en razzia mot spelutvecklingsbolaget Starbreezes huvudkontor." "Dagens industri har tidigare skrivit att flera chefer inom Starbreeze sålt en större mängd aktier i bolaget kort innan bolaget vinstvarnat och dessutom... 05/12 Man kan ju tycka att en person borde lära sig något från första gången. 04/12 Följa john beteendet i full effekt i aktien nu. lol 04/12 Vet inte varför men jag antog TWD skulle bli ungefär som State of Decay fast first person och stöd för multiplayer, hade tyckt det skulle va riktigt intressant. Istället gjorde dem ett Payday Zombie edition eller en sämre version av Left 4 Dead, så myck... 04/12 Fast att hans hus kommer ut till försäljning i samma veva som hans aktier tvångsförsäljs pga belånade talar för att han själv var all in och trodde på företaget och planen. 04/12 Deras Ballistics som de gjorde tidigt (2001) var en höjdare minns jag. Galen adrenalinrush att spela. Men det verkar som Bo Andersson aldrig lär sig. Minns att de expanderade för hårt med Grin, och räknade med pengar som aldrig kom. Allt föll ihop som... 04/12 Yes! Samma person. De verkar ha satt i system gällande att expandera snabbt med hjälp av lån. För att sedan bli beroende av en satsning. Stora risker. Grin gick i konkurs pga att de inte fick ett kontrakt. Det här med att sprida ut riskerna verkar inte... 04/12 Bo? Är det Bo från Grin? Studion som han och hans bror startade? I sådana fall är det andra gången Bosse sitter på VD posten för ett spelföretag som körs i botten. Hur eller hur så är det tråkigt när våra svenska spelföretag läggs ned/blir uppköpta. 04/12