Poliser från Ekobrottsmyndigheten har i dag genomfört husrannsakan mot Starbreeze. Tillslaget görs efter misstankar om grovt insiderbrott, och en person har anhållits. Det skriver myndigheten på Twitter.

Starbreeze har gått ut med en kort kommentar om tillslaget, i vilket man betonar att det riktar sig mot en person och inte mot företaget.

Ekobrottsmyndigheten har på onsdagsmorgonen genomfört en husrannsakan hos Starbreeze AB. Bolaget har informerats om att detta skett med anledning av misstanke om grovt insiderbrott. Bolaget som sådant är inte föremål för någon misstanke.

Bolaget samarbetar med Ekobrottsmyndigheten. Händelsen påverkar inte bolaget eller den pågående företagsrekonstruktionen.

Tillslaget gjordes i morse och polisen ska ha beslagtagit utrustning från företagets huvudkontor i centrala Stockholm. Bland annat ska en dator ha konfiskerats. Det skriver Dagens industri, uppger Breakit.

Förundersökningsledare Thomas Langroth säger till di.se förundersökningen initierats "...med anledning av de artiklar som har figurerat i massmedia." Det handlar sannolikt om att Bo Andersson och Sebastian Ahlskog, VD och finanschef som nu båda avgått, i mitten av november sålde sina respektive aktieinnehav i företaget. Kursen stod då kring 4-6 kronor, mot 16 kronor i somras och 25 kronor sommaren 2016. Förra veckan störtdök den ner mot 2 kronor, och efter helgens rekonstruktionsbesked har den närmast kollapsat till under 1 krona styck.

Anderssons försäljning var inte frivillig utan tvingades fram för att återbertala lån. Det framgår inte varför Ahlskog sålde sina aktier, ej heller om det är någon av dessa två som är frihetsberövad.

Starbreeze släppte Overkill's The Walking Dead i november. Mottagandet blev svalt och kort efter premiären meddelade man att det säljer sämre än beräknat. Vilket fick 505 Games, som är tänkt att ge ut spelet på konsol i februari, att hålla inne på en licensavgift på 10 miljoner dollar.