Har varken frågat om lov eller gett erkännande, enligt rappare.

Lika populärt som Fortnite är de olika danserna som spelets karaktärer avfyrar. Men – är det så att Epic använder dem utan att ha lov?

Det ska en domstol i Kalifornien bringa klarhet i. Rapparen 2 Milly (egentligen Terrence Ferguson) stämmer Epic för att i spelet olovligen använda en dans han skapade för videon till låten "Milly Rock för fyra år sedan. Fergusons företrädare menar att Epic använder dansen för att tjäna pengar, utan att ha bett om lov, ha laglig rätt eller ge skaparna erkännande.

Så här står det i stämningsansökan, som Hollywood Reporter återger:

Upon information and belief, Epic creates emotes by copying and coding dances and movements directly from popular videos, movies, and television shows without consent. Epic does so by coding still frames of the source material. For example, upon and information and belief, Epic coded the 'Ride the Pony' emote, frame-by-frame, from the 'Gangnam Style' dance made famous by the Korean entertainer, Psy. The Ride the Pony emote and Psy's dance are identical in every respect.

Fortnite-varianten kallas "Swipe it", och för din bekvämlighets skull har du båda nedan:

Det här lär ge juristerna i Kalifornien en del att fundera över, för kan man verkligen upphovsrättsskydda hur folk rör sig till musik? Svaret är komplicerat: man kan inte upphovsrättsskydda dansen i sig, men andra kan förbjudas att tjäna pengar på den. Lagboken gör också skillnad på enskilda danssteg och mer komplexa och genomarbetade rörelser (kallas "choreographic work", uppger en upphovsrättsexpert). De senare kan skyddas, men inte individuella danssteg eller "enklare rutiner".

Ferguson är hursomhelst inte den första att notera att Epic använder specifika danser i Fortnite. Youtube-kontot Insider la i september upp ett klipp där Fortnite jämfördes med Snoop Doggs "Drop it like it´s hot" och en låt av Blocboy JB. Och i Fergusons stämningsansökan menas att Epic även "lånat" från Will Smiths tv-serie "Fresh Prince of Bel Air", monsterhitten "Gangnamn Style", med flera.

Stöld eller inte stöld? Vi ber att få återkomma när domstolen avgjort saken. Tills dess föreslår vi Epic att ladda upp med denna goding:

HAHAA seriöst det är inte april... 06/12 Det handlar inte om att äga dansen, utan om andra får tjäna pengar på en dans (inte bara enskilda rörelser) man anser sig ha kommit på. 06/12 vilken pajas, han gör inget mer än viftar lite med armarna. Epic kan lätt kontra det, bara ändra om rörelserna lite grann i värsta fall. 06/12 Äga en dans? Ha löjligt. 06/12 Ja alltså vid första anblick kanske det låter larvigt att stämma någon på ersättning för en specifik dans-move men samtidigt är det ju som du säger gällande pengarna. Det är ju faktiskt så att EPIC tjänar miljarder på försäljning av danser och skinns i... 06/12 Det går alldeles utmärkt att göra, Michael Jackson hade copyright på massor av sina danser. Sen gör inte det att det är olagligt att göra det precis som att det inte är olagligt att göra en cover så länge du inte tjänar pengar på det. 06/12 Jag misslyckades med att se den "ikoniska koreografiska rörelsen" som folk direkt sammankopplar med "artisten" ifråga. Däremot såg jag galet mycket fladdrande med armar och kroppar, och ifall någon vill ta patent på det kommer det bli dyrt för folk att... 06/12 Undrar hur mycket det där fjanten betalade upphovsrättsinnehavarna av Fingret (https://sv.wikipedia.org/wiki/Finger_(gest))för att använda det så frekvent i sin fina musikvideo. Jag skulle våga påstå att han är skyldig de antika Grekernas ättlingar mång... 06/12 Skulle inte förvåna mig om det är ett sätt för honom att få uppmärksamhet och öka försäljningen av sin musik. Han bryr sig inte om rättegången men om uppmärksamheten. 06/12 Kan man verkligen upphovsrättsskydda en dansstil? Sunda förnuftet säger nej. 06/12
Skicka en rättelse