En person frihetsberövad – är inte VD:n.

I morse gjorde Ekobrottsmyndigheten husrannsakan hos den krisande spelutvecklaren Starbreeze, efter misstankar om grovt insiderbrott. Polisen uppgav efteråt att en person frihetsberövats.

Nu säger chefsåklagaren Thomas Langrot till Expressen att minst en person till är inblandad.

– Det råder förundersökningssekretess. Men minst en person till, förutom den nu anhållne, ingår i utredningen.

Langrot säger varken vem som frihetsberövats eller vem den andra personen i utredningen är. Han kommenterar inte heller om fler gripanden är att vänta.

Men det står klart att det inte är den tidigare VD:n Bo Andersson som gripits. Andersson fick lämna VD-posten i samband med rekonstruktionsbeskedet i helgen. Han befinner sig nu utomlands, uppger Expressen som talat med honom på telefon.

Andersson känner till razzian mot Starbreeze, men säger att han fått order att inte kommentera om han varit i kontakt med polis eller åklagare.

– Jag kommenterar inte det. Jag har fått order om att inte kommentera något.

Både Bo Andersson och finanschefen Sebastian Ahlskog, som i oktober meddelade att han avgår, sålde i mitten av november Starbreeze-aktier för 18,6 respektive 3,3 miljoner kronor. Affärerna genomfördes bara dagar innan företaget släppte en dyster rapport om försäljningen av Overkill´s The Walking Dead som släpptes den 6 november. Efter beskedet föll aktievärdet kraftigt.

Efter de senaste dagarnas turbulens har nätet bubblat av spekulationer om lämpligheten i dessa affärer, och efter dagens razzia och frihetsberövande ligger det nära till hands att tro att det är just Andersson och/eller Ahlskog som är föremål för åklagarens intresse. Men det är alltså inte bekräftade uppgifter.

Även så. Om små spararna inte röstar så har de 27.9% mot Bos 24.6% Samt så räknas B-aktier, skulle gissa på att en B-aktie är värd 1/10 röst. 10/12 Vänta med att döma folk, vi vet inte ens om det blir åtal än. 07/12 Alldeles för korta straff för fifflare som dessa! 07/12 Massa småsparare tror jag. Det är a-aktierna som räknas. Svårt att samla ihop alla småsparare till en röst. Avanza har över 18.000 ägare i papperet. 06/12 Och var ligger de andra 51% av rösterna? Bo har 24.6% av rösterna vilket är ganska mycket mer än den näst största ägaren swedbank med 6.5% Om man räknar in alla som står som "störst ägare" och sedan tar bort bos procent så har de tillsammans 27.9% Källa... 06/12 Han är kanske helt oskyldig. Men jag kan tycka att småspararna har blivit lite vilseleda när bolaget har verkat ha allt under kontroll (bl.a flytt till Stockholmsbörsen nyligen). Kan ju ha funnits en anledning till att man sålde tillbaka rättigheterna... 06/12 Jag har jobbat med bo väldigt länge och nära tidigare och har svårt att tro att han stack pga pengar, tror snarare att han stack pga media här, men det vet man ju så klart inte. Bygger det mest på att han köpte så sjukt mycket aktier när saker låg på... 06/12 Om man räknar ihop alla storägarna så är det ca 24% av rösterna (då räknar jag med alla småsparare som ligger i ISK). Han har ju fortfarande mer makt d.v.s flest röster. Om nu listorna på hemsidan stämmer någorlunda. Kanske inte har uppdaterats. 06/12 De andra ägarna kan väl bara gå ihop för att få honom kickad? 06/12 Kan ju tycka att det är lite konstigt att han får sparken. Han är ju den person som har störst makt i bolaget (ca: 25% av rösterna) eftersom han har bytt b-aktier till a-aktier under resans gång. Han har mest att säga till om av ägarna. 06/12
Skicka en rättelse