Snart bara en speltidning för vuxna kvar i landet.

Speltidningen Level lägger ner. Det meddelar chefredaktör Tobias Bjarneby i en tweet med de talande orden "Game over".

Tidningens utgivningstakt har varit ojämn den senaste tiden, men i oktober meddelades att Level 28 släpps den 18 december. Ett nummer som alltså sätter punkt för tolv års kompetent speljournalistik.

Level startade 2006 och var en sammanslagning av tidningarna Reset och Player1. En rad tunga namn ingick i skribentstaben, däribland Victor Sjöström, Peter Ottsjö, Pär Villner, Alfred Holmgren, Fredrik Schaufelberger och Mikael Gill. Flera av dem var avhoppare från tidningen Super Play (som i sin tur lades ner 2009).

Bjarneby skriver i slutorden att resan egentligen började 1996 (när tidningen Super Play föddes ur Super Power). Han beskriver Level som både barnslig och allvarlig, och "något av en medelålderskris". Avslutet var utdraget men väntat, och samtidigt som man kämpat med ekonomi och regelverk har man haft möjlighet att öppna Stockholms spelmuseum och själva göra spel (Bjarneby och flera andra arbetar med retrotrippen 198x som gjorde succé på Kickstarter i våras).

Efter sista numret av Level är PC Gamer den enda kvarvarande speltidningen riktad till vuxna i Sverige.

Tobias Bjarnebys avskedsord får avsluta denna nyhet.

"För kontentan i det du säger är att du saknar långa artiklar på spelsajter" Ja, men framförallt mer än vad som i slutändan mest är personliga anekdoter (recensioner, bloggar, krönikor). Journalistik som t ex reportage, intervjuer osv blir allt mer säll... idag 11:57 Jag har funderat en del på det där, för kontentan i det du säger är att du saknar långa artiklar på spelsajter. Vi har i omgångar haft sånt material och skulle gärna ha det oftare, och såklart betala för det på samma sätt som tidningar gör, men det är... igår 21:26 Hmmm, borde ha några ex sparade på vind. Kanske dags att ta fram julen. Kommer ihåg ”små grå lådor”. Kanske dags att kolla om Megan fortfarande fungerar också. igår 09:39 Dagstidningar har inget med spelmedia att göra. Och du får gärna presentera aktuell statistik som stödjer ditt specifika påstående. 08/12 Läste några få nummer Level men fastnade aldrig riktigt, jag tyckte alltid att de tog sig själva på för stort allvar (som jag minns det). Blev ärligt talat förvånad att den fortfarande fanns kvar så pass länge. Synd för er som gillade den att den är bor... 07/12 Jag säger inte att du har fel, men jag tycker det låter lite. Källa på det? 07/12 Fel, contrary to popular belief är pappersformatet fortfarande större. Runt en tiondel läser dagstidningar på nätet idag. 07/12 Inte statistiskt sett. Den tveklöst största majoriteten föredrar andra format. 07/12 PLAYER1-tidningarna var så jäkla coola. Synd att den inte varade så många år innan LEVEL dök upp. 06/12 Har köpt Level många gånger bara för att de har skön design och layout. Det är nog det jag kommer sakna mest. Nättidningar lever inte riktigt upp i samma klass även om de har andra kvalitéer. Synd att de lägger ner! 06/12
Skicka en rättelse