Snart bara en speltidning för vuxna kvar i landet.

Speltidningen Level lägger ner. Det meddelar chefredaktör Tobias Bjarneby i en tweet med de talande orden "Game over".

Tidningens utgivningstakt har varit ojämn den senaste tiden, men i oktober meddelades att Level 28 släpps den 18 december. Ett nummer som alltså sätter punkt för tolv års kompetent speljournalistik.

Level startade 2006 och var en sammanslagning av tidningarna Reset och Player1. En rad tunga namn ingick i skribentstaben, däribland Victor Sjöström, Peter Ottsjö, Pär Villner, Alfred Holmgren, Fredrik Schaufelberger och Mikael Gill. Flera av dem var avhoppare från tidningen Super Play (som i sin tur lades ner 2009).

Bjarneby skriver i slutorden att resan egentligen började 1996 (när tidningen Super Play föddes ur Super Power). Han beskriver Level som både barnslig och allvarlig, och "något av en medelålderskris". Avslutet var utdraget men väntat, och samtidigt som man kämpat med ekonomi och regelverk har man haft möjlighet att öppna Stockholms spelmuseum och själva göra spel (Bjarneby och flera andra arbetar med retrotrippen 198x som gjorde succé på Kickstarter i våras).

Efter sista numret av Level är PC Gamer den enda kvarvarande speltidningen riktad till vuxna i Sverige.

Tobias Bjarnebys avskedsord får avsluta denna nyhet.

Obligatorisk public service-avgift (även efter döden) är anledning nog att flytta från Sverige. 21/12 Lite offtopic, men ändå... Jag har själv nyligen sagt upp mitt TV abonnemang hos Comhem, eftersom jag tröttnade på att "betala för att titta på skiten". 21/12 @Thomas Petersson: Du skriver så rätt, sen tror jag att i Sverige, är för många mediahus så inne i en dum idé, att "vi ska gå över till digital media". Samma med bankerna här, som vill att vi ska bli kontantfria.... I USA, är fortfarande begreppet "cash... 21/12 Tittar in lite. Blir inte så ofta nuförtiden pga ont om tid. Det finns förstås massor att säga om det här (men ont om tid, som sagt). Först och främst skittrist att Level lägger ner. Angående långläsning, ambition m.m. Jag är övertygad om att fler tycke... 14/12 "För kontentan i det du säger är att du saknar långa artiklar på spelsajter" Ja, men framförallt mer än vad som i slutändan mest är personliga anekdoter (recensioner, bloggar, krönikor). Journalistik som t ex reportage, intervjuer osv blir allt mer säll... 10/12 Jag har funderat en del på det där, för kontentan i det du säger är att du saknar långa artiklar på spelsajter. Vi har i omgångar haft sånt material och skulle gärna ha det oftare, och såklart betala för det på samma sätt som tidningar gör, men det är... 09/12 Hmmm, borde ha några ex sparade på vind. Kanske dags att ta fram julen. Kommer ihåg ”små grå lådor”. Kanske dags att kolla om Megan fortfarande fungerar också. 09/12 Dagstidningar har inget med spelmedia att göra. Och du får gärna presentera aktuell statistik som stödjer ditt specifika påstående. 08/12 Läste några få nummer Level men fastnade aldrig riktigt, jag tyckte alltid att de tog sig själva på för stort allvar (som jag minns det). Blev ärligt talat förvånad att den fortfarande fanns kvar så pass länge. Synd för er som gillade den att den är bor... 07/12 Jag säger inte att du har fel, men jag tycker det låter lite. Källa på det? 07/12
Skicka en rättelse