Rip and tear (grattis)! Dela med dig av dina första minnen och få tips hur du återupplever klassikern på bästa sätt.

Wolfenstein 3D i all ära men det var med det första Doom Id Software på allvar uppfann den moderna shootern och idag fyller helvetesresan 25 år. Den 10 december 1993 släppte man spelet genom den då populära shareware-modellen, något som visade sig vara en marknadsföringssuccé. Alla kunde ladda hem och köra den första episoden helt gratis, eller installera den från någon av de demoskivor som följde med större speltidningar. Sen behövde man bara betala en slant för att låsa upp resten av spelet.

Många reagerade såklart på råa brutaliteten i spelet men det som gjorde det till en modern klassiker har mycket att göra med John Carmacks snillrika kodande. Doom är ett snabbt spel och poängen med motorn var just det, snabbheten. Det, i kombination med John Romeros känsla för bandesign och kaos skapade ett spel som håller än idag.

Om du är nyfiken på utvecklingen av detta ikoniska spel kan vi inte nog rekommendera boken Masters of Doom som ger en djup inblick i skapandet. Om du hellre tar saken i egna händer och rensar ut demonerna från Phobos själv kan du såklart återuppleva spelet precis som för 25 år sedan. Vi rekommenderar dock att du istället installerar GZDoom, en vidareutveckling av källkoden som släpptes fri för en herrans massa år sedan. Genom den klienten kan du köra på högre upplösningar, styra siktet med musen utan att behöva krångla med inställningar och även få moderna saker såsom färgat ljus. Du behöver dock original-wad:arna för att köra igenom kampanjen då dessa av rättsliga skäl inte ingår.

Om du kört igenom originalet alldeles för många gånger (om det nu är möjligt) kan vi istället rekommendera Brutal Doom, och det är inte på grund av dess slafsighet. För ett par år sedan (Brutal Doom har utvecklats sedan 2010) inkluderade man en egenkomponerad kampanj med 30 banor som är väl värda att spela igenom med sin klassiska bandesign, kryddade med inslag av till stadsmiljöer från Los Angeles.

Vad är ditt starkaste minne av det första Doom?

Fortfarande ett av mina favoritspel. Återvänder till det minst en gång om året. Är sjukt pepp på Doom Eternal! Rätt intressant att se hur många indiespel som dykt upp de senaste åren som är influerade av Doom eller Quake, eller Heretic. Allt emellan Dus... 10/12 Minns att man stöter på Commander Keen i något av DOOM-spelen. Efter en sökning på Google vändes hela min världsbild upp och ner: https://doom.fandom.com/wiki/Commander_Keen (https://doom.fandom.com/wiki/Commander_Keen) Detta är garanterat välkänt men... 10/12 När jag tänker på doom så tänker jag på en 486a och när jag tänker på en 486a så tänker jag på Commander keen. 90 talet :D 10/12 Har "At Dooms gate" som ringsignal på telefonen. 10/12 Tycker det var lite kul att återuppleva några av banorna från DOOM i DOOM VFR. Synd bara att det inte är orginalfiender och vapen. Minns wow-effekten när jag började lyssna på Pantera mot slutet av 90-talet och kände igen låtarna från just DOOM. 10/12 https://www.youtube.com/watch?v=fBCKb7PBVmE Kör igenom första episoden vid 12-tiden. 10/12 Jag kommer ihåg dagen jag fick tag i det. Hade spelat Wolfenstein innan och detta skulle vara på en helt ny nivå. Det hade dom ju rätt i. Sålde min Amiga och skaffade PC ett par dagar efteråt. //LD 10/12 Väcker minnen när jag var 7-8 (1996) år och var hemma hos en kompis och hans lillebror som hade vars sin dator med MS-DOS och DOOM. som vi spelade. Sen när de fick Half-Life och vi körde MP alla 3 FFA, det var tider. :) Grattis DOOM! 10/12 Vet inte ens var man ska börja med sin doom-historia, så otroligt många minnen. Känslan att upptäcka nya vapen och se hur fienderna reagerar på det, helt otroligt. Önskar man kunde få den känslan av ett spel igen. 10/12 Älskar Doom (ja även 3an), sitter just nu och kör igenom 2016 för säkert 6:e gången, så jävla bra reboot av serien för att inte tala om Micks fenomenala soundtrack. Jag är all about pc för doom men tyckte de var så bra så jag platinumade det på ps4 ocks... 10/12
Skicka en rättelse