I dag har Chris Roberts och hans Cloud Imperium Games äntligen presenterat framtidsplanerna för Squadron 42, solodelen av Star Citizen.

Man har släppt en roadmap, alltså en grov plan för vad som ska göras med spelet och när. Och den stora nyheten är att vi får något som liknar ett releasedatum, åtminstone för betan. Andra kvartalet 2020 ska en betaversion vara redo för testning enligt kalkylen. Men ta inte det som ett spikat releasedatum, snarare som en uppskattning som kan ändras allt eftersom utvecklingen fortskrider. Men vi kan i alla fall fastslå att Squadron 42 som tidigast släpps våren 2020. Och att Star Citizen släpps vid ett okänt datum efter det.

Det var den ena stora nyheten. Den andra är att Cloud Imperium Games, som dragit in 211 miljoner dollar – nästan 1,9 miljarder kronor – i crowdfunding, tar in finansiell hjälp utifrån. Skivbolagsmiljardären Clive Calder och hans son Keith går in med 46 miljoner dollar, cirka 400 miljoner kronor, i företaget. För det får de ungefär 10 procent av aktierna i brittiska och amerikanska CIG. De två, och två personer till, tar plats i företagets styrelse.

Chris Roberts förklarar att affären görs för att bädda för en stabil framtid för företaget och för att marknadsföra Squadron 42. Det sköts normalt av utgivare och eftersom det handlar om ett AAA-spel kan det kosta hundratals miljoner, och affären bidrar till att klara kostnaderna för det. Roberts försäkrar att han själv fortsatt har full kontroll över företaget och styrelsen, och att kapitaltillskottet enbart är av godo för Star Citizen och Squadron 42; man behöver nämligen inte ta hjälp av en vanlig utgivare, och behåller därför kontrollen över spelet. Däremot går han inte in på varför crowdfunding-pengarna inte används till marknadsföring.

Slutligen: Roberts & co har släppt en redovisning av finanserna för perioden 2012-2017. Utförligt som vanligt när det kommer från CIG, så om du gillar grafer och siffror har du en stunds läsning här.

En Squadron 42-beta våren 2020 alltså, om tidsplanen håller. Vad tror du – kommer Roberts lyckas realisera sin vision och infria fansens förhoppningar?