I tanken är spel som War of Rights den ultimata upplevelsen för en militärt överintresserad spelperson. Att få komma ner från strategivyerna vi är vana vid och flyga in i kroppen på en soldat under ett krig, få uppleva det ur hans synvinkel med allt vad det innebär. I praktiken blir det ofta ett haveri, åtminstone online.

För det är ju det där med "folk". Folk kan i allmänhet inte bete sig, åtminstone inte på det vis du vill. Spel som bygger på disciplin, ordergivning och självkontroll blir därför ofta travestier, Mel Brooks-varianter av episka krigsfilmer. Tappra själar försöker få ordning i leden, medan galningar springer runt och spelar Benny Hill-musik i mikrofonerna.

Det är alltså stört omöjligt att bara kasta sig in i spel som War of Rights, eller för den delen Holdfast: Nations at War. Lösningen blir att hitta forum, gå med i klaner (divisioner eller kårer), bevisa ditt värde och få nyckeln till speciella events som ordnas under förmodligen stor möda.

War of Rights tar oss med till amerikanska inbördeskriget, en era känd för att ha många fans som gärna återspeglar händelserna där, irl som i spel. Efter en långt utvecklingstid finns det sedan i december i early access på Steam. Filmen nedan visar ett hopklipp av olika events där man faktiskt ser ut att ha lyckats hålla dårarna borta.

Är du sugen på att testa det här eller liknande spel, men räds majorer med sabel som falsksjunger Yellow Submarine? Starta en tråd i forumet och sök likasinnade! Kontakta gärna FZ-redaktionen om ni vill ha hjälp med logistik.

War of Rights - krigsspelet för dig med tålamod
Onsdags-streamen bjuder på historiskt strategimys