Täta led, bedövande krevader och stenhård disciplin. Eller?

I tanken är spel som War of Rights den ultimata upplevelsen för en militärt överintresserad spelperson. Att få komma ner från strategivyerna vi är vana vid och flyga in i kroppen på en soldat under ett krig, få uppleva det ur hans synvinkel med allt vad det innebär. I praktiken blir det ofta ett haveri, åtminstone online.

För det är ju det där med "folk". Folk kan i allmänhet inte bete sig, åtminstone inte på det vis du vill. Spel som bygger på disciplin, ordergivning och självkontroll blir därför ofta travestier, Mel Brooks-varianter av episka krigsfilmer. Tappra själar försöker få ordning i leden, medan galningar springer runt och spelar Benny Hill-musik i mikrofonerna.

Det är alltså stört omöjligt att bara kasta sig in i spel som War of Rights, eller för den delen Holdfast: Nations at War. Lösningen blir att hitta forum, gå med i klaner (divisioner eller kårer), bevisa ditt värde och få nyckeln till speciella events som ordnas under förmodligen stor möda.

War of Rights tar oss med till amerikanska inbördeskriget, en era känd för att ha många fans som gärna återspeglar händelserna där, irl som i spel. Efter en långt utvecklingstid finns det sedan i december i early access på Steam. Filmen nedan visar ett hopklipp av olika events där man faktiskt ser ut att ha lyckats hålla dårarna borta.

Är du sugen på att testa det här eller liknande spel, men räds majorer med sabel som falsksjunger Yellow Submarine? Starta en tråd i forumet och sök likasinnade! Kontakta gärna FZ-redaktionen om ni vill ha hjälp med logistik.

War of Rights - krigsspelet för dig med tålamod
Onsdags-streamen bjuder på historiskt strategimys

Lätt hänt! Det var den scenen jag körde när jag skulle testa min nya projektor, ganska mäktigt. Bra rulle det där. 11/01 Råkade se Pickett's Charge från slutet av filmen på Youtube och satt och hulkade i soffan :( 11/01 Lars Ericson Wolke, professor i militärhistoria vid Försvarshögskolan, är både trevlig och har en bra författarpenna. Självklart används hans böcker i undervisningen. - Vägen till Westfaliska freden. Sverige och trettioåriga kriget (1998) - Svensk milit... 11/01 Vet inte om det framgår någonstans, men hur många spelare kan vara på servern samtidigt? Känns som att sådana här spel inte känns särskilt autentiska med typ 64-ish spelare. Hade gärna sett hundratals, gärna fler och väldigt stora kartor som slagfält... 11/01 Om du spelar som sydstatare önskar jag att du kallar dig William Blackwood och härstammande från West Virginia. Glöm inte att rollspela tidsenligt!* *) “It was the ugliest sound that any mortal ever heard—even a mortal exhausted and unnerved by two days... 10/01 Kan det vara så att Jocke har sett Gettysburg igen och snöat in totalt på amerikanska inbördeskriget för tillfället förresten? Händer mig ibland också... 10/01 Kanske! Men känns knöligt att hoppa in solo. Får nog göra research och testa lite först. 10/01 Onsdags-stream? 10/01 @hannes.theorell: Tack, mycket informativt! Har du några bra länkar eller boktips så posta gärna dessa! 10/01 Att Gustav II Adolf pekas ut som uppfinnare av linjetaktiken är väl lite av en extrem förenkling av den taktiska utvecklingen under första halvan av 1600-talet. Det han gjorde var visserligen revolutionerande, men inte för att det var något helt nytt... 10/01
Skicka en rättelse