Men Vermintide-studion förblir oberoende, försäkrar grundaren.

Den kinesiska underhållningsjätten Tencent har köpt in sig i den svenska spelstudion Fatshark, skriver DI Digital (källa, kräver prenumeration). Uppgiften bekräftas av Fatsharks vd och medgrundare Martin Wahlund, som kallar affären "en kvalitetsstämpel".

– Det är en kvalitetsstämpel för oss. Tencent investerar i stort sett bara i de största och bästa varumärkena, säger Wahlund till DI Digital.

Tencent ska ha köpt 36 procent av företagets aktier, till ett uppskattat värde strax under eller omkring 500 miljoner kronor enligt DI Digitals beräkningar. Värdet på Fatshark beräknas stiga till över 1,5 miljarder kronor efter affären. Företaget omsatte 87 miljoner kronor år 2017, men man vågar tro att värdet ökat efter lanseringen av Warhammer: Vermintide 2 i mars förra året. Häromdagen kom beskedet att minst två miljoner människor gett sig in i råttjakten.

Wahlund understryker att Fatshark även framöver är en oberoende studio, och att den nya delägaren inte kommer innebära några förändringar i verksamheten. De fyra grundarna Wahlund, Joakim Wahlström, Rikard Blomberg och Johan Jonker äger drygt 50 procent av aktierna, en minskning från 61 procent innan Tencent-köpet.

Tencent är ett gigantiskt kinesiskt företag med underbolag inriktade på spel, underhållning, teknik och allehanda internettjänster. Företaget beräknades förra året vara värt över 500 miljarder dollar, ungefär 4,5 biljoner kronor. Det är lika mycket som Sveriges BNP (summan av alla varor och tjänster) år 2017.

Woke som fan eller? Så jävla transparent detta höger-PK. Det är ett halvstort företag som blir en del av ett jättestort företag. Det har hänt en miljon gånger. 11/01 Alltid trist när utvecklare stänger ner spel, men förstår ändå varför det görs. Men höll de inte War of the Roses vid liv ganska länge ändå? För att va ett spel med låg spelarbas som även försöktes hållas vid liv via F2P på slutet. Sen har de givit ut... 11/01 Erövringar kommer mer och mer ske ekonomiskt och inte med inrullade tanks speciellt inte i "moderna världen" det kommer användas till när nått ska totalförstörda bara som man gör i 3e världen för att hålla domni schakt 11/01 Yep, ska ett spel kunna köpas i kina så måste det följa deras kommunistiska grundlagar Dom är inte precis "EVERYTHING GOES, gör som du vill", mer som, gör som vi säger eller så tillåter vi er inte. 10/01 Ja vilka tror ni står bakom Kinas snart kommande sociala kredit system... https://www.youtube.com/watch?v=N4Gr-HLM7Qk 10/01 RIP 10/01 Största bekymret är väl främst om Tencent förväntar sig att Fatshark under alla omständigheter ska leverera till den kinesiska marknaden och därmed måste följa deras censur regler. De verkar ju ha synpunkter i princip allt och därmed begränsas fatshark... 10/01 Kvittot på att det går jävligt bra för FS, oavsett om det är kineser eller amerikaner som köper upp. Tror FS kommer expandera och bredda, aldrig att TenCent köper in sig för att bara ta del av försäljning av Vermintide. 10/01 @legendofkarl: Särskilt oroväckande är det hur stor andel av europeiska hamnar som ägs av kinesiska aktörer nu. https://www.scmp.com/news/china/diplomacy/article/2165341/why-china-buying-ports-worrying-europe 10/01 Trist absolut men det är väl logiskt, tyvärr. Även om en liten kärngrupp gillar det så är det väl svårt att hålla spel vid liv. Är inte gratis i varken tid eller pengar att underhålla. 10/01
Skicka en rättelse