Ingen Carlton, inget flossande.

Det haglar stämningar över Fortnites populära danser. Epic har stämts av en handfull personer som säger sig ha skapat, eller på något annat vis ha skaffat sig upphovsrätten till de danssteg som förekommer i spelet. Anklagelserna går ut på att Epic tjänar pengar på att använda andra människors påstått upphovsrättsskyddade verk, utan att ha bett om lov.

Hur det går är ännu oklart, men klart är att emotes baserade efter två välkända Fortnite-danser plötsligt försvunnit från Forza Horizon 4. Efter en uppdatering häromdagen var de plötsligt borta. Det rör sig om flossadansen och Fresh Prince i Bel-Air-figuren Carltons karakteristiska danssteg, skriver bland andra Variety.

Varken Microsoft, Turn 10 eller spelets utvecklare Playground har kommenterat saken. Men det ligger nära till hands att tro att de gör detta för att slippa riskera att hamna i den juridiska skottlinjen.

Epic har så här långt stämts av minst fyra personer, där den senaste kom från mamman till "Orange Shirt Kid" häromdagen och gäller hans "Orange Justice"-dans. Som ser ut så här:

Finns det pengakåta morsor slår de ner som hökar! :D 17/01 Tar hellre och lyssnar/läser dryga kommentarer från folk som förlorar än tittar på någon dansa bara för att det är en stor grej nu pga Fortnite. 16/01 Alltså ”backpack kid” och ”orange shirt kid”... Man hör ju hur idiotiskt/identitetslöst det här är. Att deras benämning baseras på något plagg som man tycker sig sticka ut lite. 16/01 Behövs inte, du har upphovsrätten per automatik. Precis som när du målar en tavla, tar en bild eller skriver en låt. Frågan här handlar om huruvida upphovsrätten täcker koreografi, så ja, en stämning från upphovsmannen mot företaget som tjänat pengar... 16/01 Kan de inte bara ta bort varenda jävla dansjävel och varenda klädesplagg när de ändå är i farten! Värdelösta skitgrejer! 16/01 Varför finns det ens danser i ett bilspel. 16/01 Precis. Men tyvärr är det såhär spel-industrin fungerar och har fungerat ett bra tag nu, och jag hatar det med passion. 16/01 Horizon serien är ju lite mer lek finns detta i den vanliga for a serien också? 16/01 Haha, danserna är ett sätt att trash talka/taunta folk när man vunnit/dödat någon. Nu har jag aldrig spelat forza men antar att man hamnar på någon pallplats kanske och kan dansa där då? Inte så himla konstigt kan jag tycka. Mest en kul grej, hellre det... 16/01 Tycker det är mer en tråkig utveckling på spelfronten med fokus på danser och olika skins. Varför ska ens spel som Forza ha danser i spelet?! Att det köps sådant i den utsträckning som det görs kommer jag nog aldrig att förstå.. Fattar att "utvecklarna"... 16/01
Skicka en rättelse