Utesluter inte fler exklusiva släpp, men vill helst ge köparna valfrihet.

Lika överraskande som en Tyson-näve i Punch-Out kom beskedet att Metro Exodus skippar Steam i ett år och istället säljs exklusivt i Epic Store. Beskedet väckte så mycket debatt att THQ Nordic, det svenska bolaget som äger utgivaren, uttalat sig om beslutet.

Lars Wingefors, företagets VD och medgrundare, skriver i ett uttalande att han har fullt förtroende för Deep Silvers och Koch Medias förmåga att fatta beslut av den här sorten, och att han fullt ut stödjer det.

I fully support our sub-groups’ autonomy to run their respective businesses. I believe it’s in the group’s, and ultimately the consumers’, best interest that business decisions are made close to the market and this is the group’s consistent business model.

I firmly believe that Deep Silver and Koch Media have carefully considered the advantages and disadvantages, opportunities and risks in their decision to go solely with Epic Games Store. The decision has my full support.

I en tweet i går skrev THQ Nordic att man gärna ser att kunderna själva får välja var de vill handla sina spel, men man uteslöt ändå inte att det kan bli flera exklusiva titlar.

Wingefors är också vänlig nog att nysta upp den här härvan av företagskopplingar. Först och främst: det finns två THQ Nordic: dels det svenska moderbolaget som heter THQ Nordic AB, dels österrikiska THQ Nordic Gmbh som alltså är ett underbolag. För tydlighets skull kommer moderbolaget byta namn inom kort. Med det utrett: THQ Nordic AB har tre huvudsakliga inriktningar med diverse dotterbolag och speltitlar i sina stall. Nämligen...

  • Koch Media, med publishing-bolaget Deep Silver. Äger Metro, Dead Island, Saints Row, Timesplitters och andra varumärken.

  • THQ Nordic Gmbh, äger varumärken som Wreckfest, Darksiders, Titan Quest och MX vs ATV.

  • Coffee Stain, den svenska studion bakom Goat Simulator (med flera).

Nu vet ni!

Vad konsumenterna vill ha kortsiktigt är inte alltid det som gynnar marknaden i längden. Om alla vill vara kvar på Steam så slutar förmodligen Steam försöka (ännu mer än förut), för de har ingen anledning att förbättra då det inte finns något annat riml... 01/02 Tror snarare att det var du som antog det. Självklart gör de det inte för att vara dumma mot konsumenterna... Om något så skiter de fullständigt i oss, precis som de flesta större företag så är det bara våra pengar de bryr sig om. De hade helst sett att... 01/02 Hade inte detta blivit en så stor grej om de inte hade det på Steam först. Dålig stil att ändra på så kort varsel. 01/02 @Fiddi: SJälvklart är det ett sätt att knäcka sig in på marknaden när man inte har så mycket annat att komma med. På längre sikt kanske det kan ge en fullgod konkurrens när de vågar stå på egna ben. I värsta fall fortsätter de med att köpa tidsexklusivi... 01/02 Du antar att Epic gör detta för att vara dumma och göra det jobbigt för spelare. De gör det här för att dels tjäna pengar men också kila in sig på marknaden. All företagskonkurrens gynnar inte konsumenten kortsiktigt. Säger inte att det är bra eller dål... 01/02 @Fiddi Jag skrev: ... Och visst är det rimligt att vi kritiserar en plattform som vi måste betala extra för att, i stort sett, beta-testa när vi hade fått betala mindre om vi fått valmöjligheten att stanna på den redan beprövade plattformen där vi dessu... 01/02 Du sa ju att det var bättre att stanna där man har alla sina spel redan, så säg själv hur jag ska tolka det? Och de konkurrerar redan om kunder, bara för du inte gillar hur de gör det betyder inte det att det inte är konkurrens. Spela roll om det är utg... 01/02 Vet inte var i min text jag sagt att jag vill ha alla spelen exklusivt på Steam!? Jag vill ha alla spel tillgängliga på alla plattformar så att de kan konkurrera om kunderna genom att ge bättre förmåner, funktioner osv. Att Sony och MS har monopol på... 01/02 Håller med, delvis. Förutom att Steam eller Valve skulle vara på något vis utom räckhåll för kritik och ilska, de ska kritiseras för det dåliga oavsett vad de gjort bra, och ges beröm där det förtjänas, såklart. Enda jag kan tänka är anledningen till... 01/02 @Fiddi: Nu kanske det finns folk som vill ha allt samlat på ett ställe. Det får det ju gärna tycka men de bör förstå att detta är dåligt i längden. Det har spytts en massa galla på Steam och Valve men de har samtidigt all rätt att komma undan en massa... 01/02
Skicka en rättelse