I gårdagens Fräcka Fredag snackade redaktionen om Playstation 5 och om den redan finns hos utvecklare. Vi vet också sedan tidigare att Sony skippar E3, troligtvis för att fokusera på projekt som ligger längre fram i tiden. En sak är åtminstone säker, ju längre tiden går desto mer lär sippra ut kring Sonys planer för nästa generations hårdvara.

Nu står det till exempel klart att Sony har patenterat en ny teknik (japansk länk) som möjliggör bakåtkompatibilitet med så gott som alla tidigare Playstation-system: PS4, PS3, PS2 och PS1. Detta kan i teorin tillåta CPU:n i en framtida Playstation 5 att tolka och härma tidigare system med perfekt träffsäkerhet. Namnet bakom utvecklingen av denna nya teknik är ingen mindre än Mark Cerny, som också tog fram Playstation 4-strukturen.

Värt att komma ihåg är att företag gärna tar patent på nya lösningar, oavsett om det faktiskt kommer att användas i framtiden eller inte. Det är alltså långtifrån säkert att Playstation 5 kommer att lanseras med denna totala bakåtkompatibilitet. Det framgår inte heller om vi kommer att kunna använda våra tidigare köpta Bluray-skivor eller PSN-nedladdningar med det nya systemet.

Källa: Pushsquare.com