Lootlådor, olika valutor och låsta karaktärer ska finansiera gratisspelet men Respawn verkar ha sunda tankar kring mikrotransaktioner.

Apex Legends släpptes med buller och bång igår - gratis att ladda ner på pc, Xbox One och Playstation 4. Spelet ska finansieras genom mikrotransaktioner och på menyn står lootlådor, direktköp av kosmetiska varor samt karaktärer. Respawn menar att du kan spela dig till allt och att de kommer att publicera oddsen för att få ett föremål i en lootlåda på både sajten och i spelet.

Till VG247 berättar Respawn att de är medvetna om sin förläggares rykte kring mikrotransaktioner och kritiken mot just slumpmässig utdelning av föremål de senaste åren.

It is a byproduct of so many different mechanics mixing together in loot boxes. People go make a triple-A game for $60 and then charge you for loot boxes that are pay for power. You already paid for the game, why do you need to pay for power in this game? You look at something like Overwatch where the loot boxes are just cosmetic and just there to enhance the game experience… I don’t see as much criticism on Overwatch. At least Overwatch isn’t pay for power. We’re free and if you pursue cosmetics through the loot boxes, you actually get a little bit of a discount compared to if you buy one directly. It works out more than $13.50 per legendary instead of $18.

Så hur funkar mikrotransaktionerna i Apex Legends?

Det finns tre valutor, Legend Tokens, Crafting Metals och Apex Coins.

  • Legend Tokens låser upp nya karaktärer i spelet och av de åtta som fanns med vid releasen är två låsta, en ytterligare tank (Caustic) och en dps (Mirage). Dessa tjänar du genom att gå upp i nivå i spelet. Tokens kan också användas på legendariska skins och vapen,

  • Crafting metals används för att själv skapa skins till karaktärer och vapen och dessa får du endast i Apex Packs (spelets lootlådor). Det är oklart om du kan bryta ner saker du inte vill ha från lootlådor till crafting metals.

  • Apex Coins är den du köper för riktiga pengar och kan användas för att köpa lootlådor, kosmetiska föremål och nya karaktärer.

Direktpriset för en ny karaktär är i skrivande stund 750 Apex Coins (eller 12 000 Legend Tokens), vilket motsvarar 75 kronor vid lägsta köpet av valuta (som är 1000 Apex Coins). Köper du mer får du en bonus vilket sänker ration mellan spenderade kronor och erhållna Apex Coins.

Under Armory och Legends i spelets huvudmeny kan du använda crafting metal för att direkt låsa upp ett specifikt skin till ditt vapen eller din karaktär. Priserna för "rare" är 60 crafting metal medan ett "legendary" kostar 1200. Vissa verkar också gå att låsa upp direkt med Apex Coins.

Den stora frågan är hur snabbt det går att tjäna Legend Tokens och lootlådor, då den första behövs för att kunna låsa upp nya karaktärer och särskilda skins och den andra ger dig crafting-material. Riktiga pengar går att använda för direktköp av karaktärer och vissa legendariska föremål (men inte alla) men precis som i de flesta andra system måste du i princip alltid köpa mer ingame-valuta än du behöver för en specifik sak.

Vi, och resten av internet (hej Reddit!) kommer att hålla ett öga på diskussionerna kring mikrotransaktionerna i Apex Legends. Berätta gärna hur snabbt du upplever att man får saker i spelet i kommentarsfältet.

What a sad little life you must live :p finns ju så mycket bra spel som lever på mikrotransaktioner. Många av dom bättre än AAA 60$spel 15/02 Jag hoppas att dessa 25 miljoner spelare håller i sig, allt för att EA ska förstå vikten av ett F2P-spel som håller hög kvalitet. Nu ska vi bara lyckas övertala någon om att spel med Singleplayer har en framtid också. 13/02 Färg, skins, osv i lootboxes gör mig ingenting. Men så fort det blir vapen, rustning etc i lootboxes som gör dig bättre då kommer nog spelet dö ut ganska snabbt kan jag tänka mig. Men hoppas det inte blir så, för verkar vara ett populärt spel som fått... 12/02 Tycker det OK så länge det handlar om kosmetiska saker och gör så att spelet kan leva vidare och uppdateras. Problemet är kidsen som hoppar in om ett par månader och betalar hundralappar för det som delades ut gratis i början, de lär sig fel saker om... 12/02 Maila och hör, alt skicka en slant och ett fint brev till deras adress. 11/02 Det hade jag gärna gjort när det gäller många spel. En tjuga eller så här å där... Hur gör man det? Kanske man ska ta kontakt med nån utvecklare å fråga om dom har swish? 11/02 Så värst lång tid tar det inte att låsa upp Legends med ingame valuta, har redan Caustic och halvvägs till den andra. Så det finns inget tvång att köpa för riktiga pengar överhuvudtaget 09/02 Har inga problem överhuvudtaget med den affärsmodell Apex, i det här fallet, har. Fick dessutom 1000 legend coins från start, tack vare origin access premier. Tycker jag var helt okej. Har inte lagt en spänn på microtransactions än, och det finns inget... 07/02 De populäraste F2P-titlarna har branschens girigaste företag bakom ryggen, så min fråga är väl, varför vill du stötta giriga företag genom att falla för deras affärsmodell? Om du verkligen vill göra något för de hårt arbetande utvecklarna, skicka en gåv... 07/02 ok. en anledning till att lägga pengar trots att det inte behövs är för att stödja utvecklarna. frågor på det? 07/02
Skicka en rättelse