"Vi sålde förmodligen en miljon färre spel än vi trodde."

Electronic Arts fick en tuff avslutning på förra året. Det stod klart när man i går kväll redovisade det ekonomiska resultatet för de tre sista månaderna 2018. VD:n Andrew Wilson hymlade inte, utan förklarade direkt att det var en tuff period för företaget:

– Tredje kvartalet var svårt för Electronic Arts och vi presterade inte som vi önskat, skriver Wilson i rapporten.

Battlefield V är en av orsakerna till de missade målen. Trots att Dice återvände till det av många efterängtade andra världskriget som krigsskådeplats sålde spelet betydligt sämre än vad man räknat med. Finanschefen Blake Jourgensen säger till Reuters att Battlefield V sålt ungefär en miljon färre exemplar än kalkylerat, men han kallar ändå framflyttningen till november för "rätt beslut".

– Vi tror [framflyttningen] var rätt beslut, men det placerar oss mitt i en väldigt rabatterad julhandel, säger Jourgensen. Vi sålde förmodligen omkring en miljon färre spel än vi trodde vi skulle göra.

Efter det dystar beskedet sjönk EA:s aktie från 92 till 76 dollar på Nasdaq-börsen.

En orsak är en spelindustri i hastig förändring med skarp konkurrens, funderade Wilson och la till att EA tänker ta tillvara på sina styrkor och släppa bra spel och långlivade live-tjänster. Man kommer satsa på kända varumärken i år – både pausade Need for Speed och den gamla mobila käpphästen Plants vs. Zombies är på gång.

Och – man säger att Respawns Star Wars Jedi: Fallen Order ska släppas innan året är slut. Högintressant, särskilt som man ännu inte visat något alls från det. Vi vet att det blir ett tredjepersonsspel och... well, det är typ allt.

Man riktigt hör hur EA-ledningen drar en lättnadens suck över det varma mottagandet för Apex Legends, battle royale-titeln från Respawn som släpptes i måndags och som fått finfina omdömen och på åtta timmar hade spelats av en miljon människor. Återstår att se hur det går för Biowares Anthem som släpps skarpt den 22 februarik (tjuvstart den 15:e).

Något folk missar är att BF5 har sålt bättre än BF4 under samma period. Och typ enda anledningen till varför BF1 sålde mer är för de släpptes tillsammans med Xbox one X och va de första spelet att få fullt stöd där. 10/02 Haha det är exakt samma här. Har också spelat sen 1942. Alltid sett mig som en riktig "BF-nörd". Spelet kändes mer hardcore tidigare. 2142 hoppade jag också över pga. tema valet men många säger att det var bra. 09/02 "EA: aktie dyker" Nu har den dock återhämtat sig och ökat än mer den senaste dagen... Icke-nyhet alltså 08/02 +1 Typ det här jag tänkte skriva men behövs inte. Du la ord på allt. Evigt besviken på vart EA tog spelet i det här ständiga jagandet att slå CoD. Jättevackert spel. Men innehållet blev för min del helt värdelöst och fick mig att spela en vecka för att... 08/02 Ah då fattar jag :) De har ju försökt med Mirrors Edge, gick väl sådär försäljningsmässigt. Men jag håller med, även om jag då och då finner glädje i Battlefield. 07/02 Marknadsföringsstrategin var underlig. De tog också märkliga beslut där man gjorde vissa grejer mindre autentiska. Att spelet dessutom känns minst lika arkadigt som CoD blev spiken i kistan för mig. Varenda soldat ser ju som om hen är skapad i The Sims.... 07/02 hahahahahahahahahahahahahaha 07/02 Eftersom jag inte äger Battlefield V ska jag inte direkt uttala mig om det spelet men jag har spelat och ägt BF3, BF4 och BF1. BF1 var ju en total besvikelse. Det fanns flera banor där det blev granatorgie. Där man fastnar i en trång korridor för att... 07/02 Sålde färre än förväntat, sen såldes de för nästan halva priset kort efter lansering? Kanske sålde lite mindre än förväntat, men intäkterna var nog mycket lägre än va de hade räkna med. 07/02 Ja, det är spelarna som det är fel på... Du är lika bra på att analysera läget och lyssna på fansen som Dice. Sen står ni där och undrar vad som hände. Jag tappade suget för serien redan i BF1 (egentligen Battlefront) men när jag insåg att BFV skulle... 07/02
Skicka en rättelse