Electronic Arts fick en tuff avslutning på förra året. Det stod klart när man i går kväll redovisade det ekonomiska resultatet för de tre sista månaderna 2018. VD:n Andrew Wilson hymlade inte, utan förklarade direkt att det var en tuff period för företaget:

– Tredje kvartalet var svårt för Electronic Arts och vi presterade inte som vi önskat, skriver Wilson i rapporten.

Battlefield V är en av orsakerna till de missade målen. Trots att Dice återvände till det av många efterängtade andra världskriget som krigsskådeplats sålde spelet betydligt sämre än vad man räknat med. Finanschefen Blake Jourgensen säger till Reuters att Battlefield V sålt ungefär en miljon färre exemplar än kalkylerat, men han kallar ändå framflyttningen till november för "rätt beslut".

– Vi tror [framflyttningen] var rätt beslut, men det placerar oss mitt i en väldigt rabatterad julhandel, säger Jourgensen. Vi sålde förmodligen omkring en miljon färre spel än vi trodde vi skulle göra.

Efter det dystar beskedet sjönk EA:s aktie från 92 till 76 dollar på Nasdaq-börsen.

En orsak är en spelindustri i hastig förändring med skarp konkurrens, funderade Wilson och la till att EA tänker ta tillvara på sina styrkor och släppa bra spel och långlivade live-tjänster. Man kommer satsa på kända varumärken i år – både pausade Need for Speed och den gamla mobila käpphästen Plants vs. Zombies är på gång.

Och – man säger att Respawns Star Wars Jedi: Fallen Order ska släppas innan året är slut. Högintressant, särskilt som man ännu inte visat något alls från det. Vi vet att det blir ett tredjepersonsspel och... well, det är typ allt.

Man riktigt hör hur EA-ledningen drar en lättnadens suck över det varma mottagandet för Apex Legends, battle royale-titeln från Respawn som släpptes i måndags och som fått finfina omdömen och på åtta timmar hade spelats av en miljon människor. Återstår att se hur det går för Biowares Anthem som släpps skarpt den 22 februarik (tjuvstart den 15:e).