Redan i november, ett drygt halvår innan mässan i L.A., briserade den första E3-bomben: Sony kommer inte. I en intervju med Gameinformer berättar Shawn Layden att det beror på att de inte har spel att visa upp. Eller, som han uttrycker det: "Vi hade ingen ny historia att berätta".

Redan i somras prövade Sony ett nytt E3-grepp och lät The Last of Us: Part II, Ghost of Tsushima och Death Stranding stjäla (det mesta av) strålkastarljuset. Inget av dessa tre har releasedatum och skälet till varför Sony inte vill skylta med samma trio igen kan tyda på en rad orsaker. Släpps inget av dem i år? (Tveksamt.) Har man inget nytt material? (Också tveksamt.)

Främst verkar det som att Sony vill "berätta nya historier" på E3 snarare än att återberätta gamla. Layden menar att de kommer ha bra möjligheter att hitta andra vägar för att uppdatera spelarna. De kommer dock förvänta sig stora nyheter på E3 – en förväntan Sony inte vill missbruka.

So rather than raising fans’ expectations for them to think, “Oh what’s Sony going to be saying at E3?” We decided we would step away.

Med detta sagt: Layden tillägger att bara för att Sony inte är på E3 2019 är inga dörrar stängda inför E3 2020. Med Playstation 5 vid horisonten känns det rimligt att hålla dörren på glänt.