Metro bortom metron faller kritikerna i smaken.

Jocke Bennet har recenserat Metro Exodus. Han har en del förbehåll och landar i slutändan på en trea. Hade resten varit lika bra som det audiovisuella skulle vi haft något mycket bättre.

Det är nog bara slutet och det faktum att studion ändå lyckas få spelet att resonera med något inom mig som räddar upplevelsen. Jag njuter ju ibland av att stå där och uppleva allt de målar upp för mig. Jag tar mig igenom runt 20 timmar av story och avslutar med någon form av tillfredsställelse. Det är en riktigt vacker illusion, men det gör ont när den spricker.

Snittbetyget för spelet hos Opencritic landar, efter 65 recensioner, på 82 procent. Med andra ord: högt snitt. Det finns många finfina betyg och Metro får bland annat från Metro (!) näst högsta betyg: "Generationens bästa postapokalyptiska överlevare".

Samtidigt finns det publikationer som inte är lika odelat positiva. Attack of the Fanboy delar, som FZ, ut tre av fem: "Känns efter superspelen Metro 2033 och Last Light som ett snedsteg". Push Square delar ut sex av tio: "...dess tekniska tillkortakommanden är helt enkelt oförlåtliga."

Det finns hintar om tekniska snedsteg här och var. Jocke tror att detta kan filas till med tiden.

I skrivande stund rekommenderas spelet emellertid av 86 procent av recensenterna, men det återstår att se vilken konsumenternas dom kommer att bli. Det ska också tilläggas att Opencritic slår ihop samtliga format, men hos Metacritic är inte differensen stor: 80 (XB1), 81 (PS4), 82 (pc).

Imorgon släpps spelet till pc (via Epic) och konsolerna. Om ett år släpps det på Steam.

@Kleptoman: 3 = bra, 4 = mycket bra, 5 = mästerverk är detta svårt att förstå? Och som vanligt så är ju siffran helt oväsentlig egentligen. Du får en bättre uppfattning om spelet genom att läsa eller höra på recensensioner istället för att bara titta... 15/02 Varför skulle man ha tre grader av dåligt och bara två för bra? 15/02 Förstår inte hur en 3:a är ett "bra" betyg? 4 = bra spel och 5 = utmärkt spel, 1-3 är för dåliga spel. 15/02 Blir mer och mer besviken ju mer man får reda på om denna titel. Dålig optimering så att folk med något under 1080ti får kämpa för att hålla 60fps ens i 1080p. Gamereactors recensent hade t.ex. ett 1070 och dippade ner till höga 40fps i 1080p, och han... 14/02 En stort problem är ju den grava betygsinflationen inom spelmedia, där allt under 7 (nästan 8 numera) är ett direkt straff att spela. Vi försöker att tänka annorlunda, istället för att ha fler grader som beskriver mediokert är redan en tvåa "ok", en tre... 14/02 De tidigare delarna fick de med OK betyg men jag tyckte spelen var barnsliga. Tror inte på Exodus. 14/02 Fast nu är det ju ett fristående spel. Så jag tycker inte det spelar någon roll hur föregående spel presterat. En 3a betyder ändå bra, ta mutant year zero t ex som också fick en trea. Jag älskar rollspelet och har haft riktigt kul med det. Ändå är det... 14/02 Fast nu är ju inte alla människor stöpta ifrån samma form. Alla tycker olika. Är det så konstigt? 🤔 14/02 Nä men vad jag menar är att folk bör ge spelet en fair chans då andra sidor gett det bra. Man har ju läst från folk som efter en 3a väljer att inte köpa + alla som redan valt att bojkotta på grund av Epic dealen. Personligen hoppas jag spelet säljer bra... 14/02 Håller delvis med dig. Vad en person tycker speglar inte vad alla tycker eller måste tycka, men ibland så kan det krävas att den som recenserar har en viss förkärlek och vet något om spelet den recenserar, för en uppföljare riktar sig ju främst till all... 14/02
Skicka en rättelse