Jocke Bennet har recenserat Metro Exodus. Han har en del förbehåll och landar i slutändan på en trea. Hade resten varit lika bra som det audiovisuella skulle vi haft något mycket bättre.

Det är nog bara slutet och det faktum att studion ändå lyckas få spelet att resonera med något inom mig som räddar upplevelsen. Jag njuter ju ibland av att stå där och uppleva allt de målar upp för mig. Jag tar mig igenom runt 20 timmar av story och avslutar med någon form av tillfredsställelse. Det är en riktigt vacker illusion, men det gör ont när den spricker.

Snittbetyget för spelet hos Opencritic landar, efter 65 recensioner, på 82 procent. Med andra ord: högt snitt. Det finns många finfina betyg och Metro får bland annat från Metro (!) näst högsta betyg: "Generationens bästa postapokalyptiska överlevare".

Samtidigt finns det publikationer som inte är lika odelat positiva. Attack of the Fanboy delar, som FZ, ut tre av fem: "Känns efter superspelen Metro 2033 och Last Light som ett snedsteg". Push Square delar ut sex av tio: "...dess tekniska tillkortakommanden är helt enkelt oförlåtliga."

Det finns hintar om tekniska snedsteg här och var. Jocke tror att detta kan filas till med tiden.

I skrivande stund rekommenderas spelet emellertid av 86 procent av recensenterna, men det återstår att se vilken konsumenternas dom kommer att bli. Det ska också tilläggas att Opencritic slår ihop samtliga format, men hos Metacritic är inte differensen stor: 80 (XB1), 81 (PS4), 82 (pc).

Imorgon släpps spelet till pc (via Epic) och konsolerna. Om ett år släpps det på Steam.