Lever inte upp till Square Enix förväntningar.

Shadow of the Tomb Raider fick en trea i betyg, liksom Just Cause 4. "Bra", men ett pinnhål ner jämfört med föregångaren i båda fallen. Kvalitetssänkningen ser ut att spegla sig i säljsiffrorna.

I en rapport gällande speljättens 2018 framgår Square Enix besvikelse med all önskvärd tydlighet. Enligt en Q&A i rapporten sålde båda titlarna "svagt", med Just Cause 4 "under förväntan". Just Cause 4-siffror nämns inte, men Tomb Raider skeppades under det sista kvartalet 2018 i hela 4,12 miljoner ex. Det framgår emellertid inte hur många av de här som sålts.

På frågan om varför spelen fick svaga starter svarar Square Enix:

We think the main reason is that we were unable to provide an experience that was novel enough that players would choose to buy them before any of the other numerous major titles on the competitive landscape.

Square Enix tror och hoppas att försäljningen ska ta fart under 2019.

Kuriosa: Tomb Raider-rebooten sålde 3,8 miljoner under sin första månad 2013 – det var också under förväntan. Kanske har speljätten helt enkelt för höga förväntningar på siffrorna?

Skicka en rättelse
Trist för senaste Tomb Raider, hade verkligen super kul med det. 22/02 Trist att höra. Gillade verkligen JC3 och hade tänkt hugga del 4 på en rea framöver. Hade hoppats att man skulle ha kul med det i 20 timmar i alla fall. 21/02 Svenska spelstudios har fått storhetsvansinne och har inte kunnat förvalta det hårda arbete som lagts ner hos deras ursprungsteam och visionärer. Avalanche var mitt sista hopp som ett företag som ändå bibehållit kvalitén OCH ökat produktionstakten, men... 21/02 Hmm. Jag har svårt att tänka mig när försäljningssiffror Anses som bra överlag. Olika för t.ex indiespel och AAA förstås men vad skulle vara ”bra” för exempelvis ett Tomb Raider-spel? 21/02 När det gäller Just Cause 4 så var nog folk skeptiska för att föregångaren var sjukt dåligt optimerat såväl på konsol som på PC. Och nyaste Tomb Raider utvecklades av ett annat team. Grafiken såg inte lika slipad ut. Sen har de tonat ned Laras sex appea... 21/02 Svaga spel ger svaga siffror. Dock så är inte Shadow of the Tomb Raider ett dåligt spel, bara väldigt svagt jämfört med de två föregående. 21/02 Tombraider är bra spel men de har tappat glansen en del. Det fattas det lilla "extra" , som det kändes med senaste delen så var det bara mer av samma sak som i de föregående spelen. Jag håller med @Gaara , det skulle må bra av ett par år extra i utveckl... 21/02 För mig är båda serierna lite svaga. Och det finns en hög bättre spel son är i vägen för ett köp. För mig är det Apex gta online resident evil 2 RDR2 Gow. Och nu så är ju far gråter new dawn och senaste Metro här mf mf. 21/02 Jag tror nog Tomb Raider skulle må bra av att få lite mer tid mellan varje nytt spel i serien. Plussa på typ 2-3år eller nåt. 21/02 Skönt då kanske de kommer satsa på en ny IP istället för att dra ut samma gamla spel om och om igen med minsta ansträngning. 21/02