Epic Store kan vara en orsak.

Onlinespelbutiken GOG.com har sagt upp ett tiotal anställda. Det polska företaget, som ägs av The Witcher-skaparna CD Projekt, bekräftar i ett uttalande till Kotaku att man förra veckan lät ett dussin anställda gå. Men man tillägger att man anställt dubbelt så många medan processen fortgick och att man i nuläget har 20 lediga tjänster utlysta. Underförstått: ingen fara på taket.

Men en av de uppsagda uppger för Kotaku att ekonomiska bekymmer ligger bakom uppsägningarna. GOG påstås ha stora problem att gå med vinst, och de som sagts upp ska uppskattningsvis vara tio procent av personalstyrkan. Det låter inte jättemycket, men ska enligt personen vara den största nedskärningen i företagets historia.

We were told it’s a financial decision. GOG’s revenue couldn’t keep up with growth, the fact that we’re dangerously close to being in the red has come up in the past few months, and the market’s move towards higher [developer] revenue shares has, or will, affect the bottom line as well. I mean, it’s just an odd situation, like things got really desperate really fast. I know that February was a really bad month, but January on the other hand was excellent. We were in the middle of a general restructuring, moving some teams around, not unprecedented. But layoffs that big have never happened before.

Epic Store, som lanserades i slutet av förra året, kan vara en bidragande orsak. GOG (och Steam) tar 30 procent av intäkterna för att sälja spelen i sina butiker, medan Epic nöjer sig med 12 procent. Och den nya konkurrenten har skakat om i branschen, inte minst giganten Steam. Valves butik får klara sig utan Metro Exodus (exklusivt på Epic Store i ett år), The Division 2 och förstås Epic egna spel som Fortnite.

GOG startades av polska CD Projekt 2008. Först sålde man äldre spel, men med tiden tillkom nutida och säljargumentet nu är att man inte använder drm-skydd. Möjligen får man justera licenskostanden och börja markandsföra sig som det billigare alternativet än Steam för att snygga till säljsiffrorna.

Skicka en rättelse
Ja, jag håller med dig. 01/03 Lugna dig nu. Om du tar samma råd du försökte ge mig förut så kan du väl läsa min text igen: Notera fetstilta antingen/eller. Endast ett utav dessa alternativ pekar på kriminella element. Det betyder inte att alla är det. Det finns även fler sources som... 28/02 Jag håller med Paiden här. Om man i en diskussion slänger fram argument hux flux som man inte har faktakollat så framstår man som inte speciellt tillförlitlig. Man kan komma undan med det om det var några små argument som inte stämde men att resten av... 28/02 1) Jag sa fel, och det har jag sagt och kan du då sluta hänga upp dig på det? 2) Priser går upp och ner, jag har inte alltid orken att gå in och kolla exakta priset. Varför? Ren lathet. Men du ska sitta där och dra alla som säljer nycklar utanför tillve... 28/02 Det tog mig mindre än 2 minuter att kolla det exakta priset på både GoG och Kinguin. Det är ok att gissa/uppskatta saker om du pratar om teoretiska saker men om du ska använda det som ett argument så håller det inte utan du riskerar att missleda och få... 28/02 Nu var priset inte korrekt och det sa jag att jag inte riktigt var säker på att det var eller hur? Läs om tack! Ja, jag vet att det är en valfri klient nu, men det visste jag inte innan. Det är visst rättvist att jämföra med en marknad som säljer spel... 28/02 Wow, uhm... nej... För det första så säljs Witcher 3 för 399,99 Skr i standardutgåva, 499,99 Skr för GOTY utgåvan som inkluderar alla DLC. För det andra så är Galaxy en helt valfri klient, inte ett krav. Du kan ladda ner offline installation filer för... 28/02 Absolut kan man göra det, men det visserligen inte poängen jag försökte komma fram till :D 28/02 Fast du kan ju bara ladda ner installations filerna från deras hemsida? Så brukar jag göra istället. 28/02 Hej alla, Anledningen till detta är inte att de inte hänger med i marknaden, det är för att de inte ändrar på sig snabbare och läser av marknaden och anställer marknadsförare som faktiskt kan spelmarknaden bättre. Tittar vi på kinguin som säljer mycket... 28/02